вторник, 18 април 2023 г.

Проф. Кантарджиев: Новата форма на COVID19 - „Арктурус", удря очите

  

                                Снимка: Дир.бг

Новата форма на COVID-19 - "Арктурус", удря директно в очите. Повечето хора реагират с конюктивит, а децата - със зачервяване на склерите. Това каза пред bTV проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси.

Той уточни също така, че "Арктурус" идва от Индия, но все още не е ясно дали е достигнал България тъй като в момента почти не се правят изследвания за COVID19.

"Като цяло обаче новият вариант не е толкова страшен. COVID-19 вече е много разнообразен, но не е смъртоносен. Той не е опасен за активните хора, а само за хронично болните", категоричен е проф. Кантарджиев. 

Той е категоричен също така, че няма опасност и от епидемия от птичи грип. Трети човек е починал от вируса H3N8, но няма доказани случай на предаването на този вирус от човек на човек. От птичи грип заболяват само хора, които имат тесен контакт с кокошки или други домашни птици, поясни още професорът. Съветникът на Столичната община по здравните въпроси допълни, че като цяло в момента заболеваемостта у нас се дължи на парагрипните вируси, метапневмовирусите (причиняващи кашлица, но без да се стига до пневмония) и риновирусите. Като цяло всички те са леки, но много неприятни, защото водят до срив в имунитета. 

Проф. Кантарджиев посъветва хората по-често да отварят прозорците, да излизат на чист въздух, както и да дезинфекцират повърхностите (особено в градския транспорт и общедствените места).

За всички български граждани в Италия и италианци в България 

 Per tutti i bulgari in Italia e gli citadini italiani in Bulgaria

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата