четвъртък, 20 април 2023 г.

Разследване на скандинавски медии: Русия има програма за саботаж на критична инфраструктура в Северно море

  

                                     EPA/БГНЕС

Русия има програма за саботаж на критична инфраструктура в Северно море. Това става ясно от разследване на обществени медии в Дания, Норвегия, Швеция и Финландия. Данните са най-вече за събиране на разузнавателна информация. Кремъл отхвърли твърденията като "неоснователни". Първата част от разследването, озаглавено "Скритата война на Путин" се излъчи днес по скандинавските медии. Ето част от разкритията.

Разследващи журналисти твърдят, че руска военна програма има за задача да регистрира, например, местоположението на офшорни ветрогенератори, подводни газопроводи, електрически и интернет кабели около Швеция, Дания, Норвегия и Финландия. За целта Русия има флотилия от кораби, които официално са рибарски траулери и изследователски плавателни съдове. Но на практика те са оборудвани със специална апаратура за подводно наблюдение и правят карти на възможните места за саботажи. Обществените медии са анализирали прихванати руски комуникационни канали, които свидетелстват за наличието на т.нар. кораби-призраци в Северно море. Те се движат с изключени предаватели, за да не разкриват местоположението си. Един от корабите, на които журналистите обръщат внимание, е "Адмирал Владимирский" - официално се смята за изследователски морски съд, но вероятно става дума за шпионски кораб, твърдят репортажите. Датски тв екип е заснел "Адмирал Владимирский" - на борда му се виждат въоръжени мъже с маски.

Журналистите са проследили няколко инцидента, сред които прекъсването на комуникационен кабел край Свлабард, Норвегия и необичайно движение на руския кораб в района на вятърни паркове край бреговете на Нидерландия и Великобритания. Според датското контраразузнаване Москва подготвя плановете за подривна дейност в случай на пълномащабен конфликт със Запада.

"Наясно сме, че и в миналото и днес Русия ни шпионира. Прави го преди всичко, за да разшири възможностите за действие - във външнополитическата сфера и в областта на сигурността. Русия шпионира, защото Москва се нуждае от информация!", заяви Андерс Хенриксен, началник на службите за сигурност и разузнаване в Дания.

Според норвежките служби програмата е много важна и се контролира от най-високите етажи в Москва. По данни на автоматичната система за идентификация на корабите, през последните 10 години най-малко 50 руски плавателни съдове са имали възможност тайно да събират информация.

Значи има повече от 50?

"Много повече. Няколкостотин. Вероятно. Тези, които вие открихте, са най-активните. Или най-видимите. Не знаем колко от останалите се използват през цялото време или само понякога, или са просто в режим на готовност". каза доц. Столе Улриксен от Норвежки университетски колеж по отбрана.

Авторите на разследването от 4-те обществени медии са поискали коментар от руска страна. Отговорил е само руският посланик в Норвегия, според когото "действията на руските кораби съответстват на международното право".

На 26 септември имаше експлозии на три от четирите тръби на газопроводите "Северен поток", които свързват Русия и Германия по дъното на Балтийско море. Германия, Швеция и Дания започнаха разследвания на инцидентите, но извършителите все още не са установени.

Неотдавна датският вестник "Информасион" съобщи, че катер на датската брегова охрана е направил 112 снимки на руски кораби, плаващи близо до газопроводите "Северен поток", четири дни преди експлозиите по тръбопроводите.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков опроверга днес съобщенията на западни медии за предполагаема подготовка на Русия на диверсии срещу енергийни обекти в Европа и предложи на западния печат да отдели повече внимание на необходимостта от разследване на експлозиите на газопроводите "Северен поток", предаде ТАСС.

"Тези медии от споменатите държави (Дания, Швеция, Норвегия и Финландия) са сгрешили в своето разследване, те отново безпочвено предпочитат да обвиняват във всичко Русия", каза на пресконференция Песков.

"Бихме предпочели те да отделят повече внимание на темата за терористичния акт срещу "Северен поток", на темата за необходимостта за прозрачно, спешно и широко международно разследване на тези безпрецедентни терористични актове, на тези саботажи", отбеляза говорителят на Кремъл.

За всички български граждани в Италия и италианци в България 

 Per tutti i bulgari in Italia e gli citadini italiani in Bulgaria

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата