четвъртък, 20 април 2023 г.

ЕК предлага мораториум върху вноса на украинското зърно, но под условие

  

Брюксел е готов да въведе мораториум върху вноса на украинско зърно, но поставя условие потърпевшите страни, членки на ЕС, да свалят забраните, които наложиха едностранно. Това стана ясно след срещата на зам.-шефа на на ЕК Валдис Домбровскис със съответните министри.

В изявление изпълнителният заместник-председател на Еврокомисията Валдис Домбровскис и еврокомисарят по земеделието Януш Войцеховски подчертават, че на срещите си с представителите на България, Унгария, Полша, Словакия и Румъния са представили предложенията си за втория транш финансова помощ за засегнатите фермери от украинския износ на зърно, за въвеждане по изключение на защитни мерки върху ключови продукти и облекчаване на транзита на украинско зърно по коридорите на солидарността.

Приемането на пакета обаче се обвързва със свалянето от страна на тези държави на забраната за внос на украинско зърно, предава БНР.

По-рано стана ясно, че общата финансова помощ се предвижда да бъде 100 млн. евро.

"Съгласихме се да продължим политическите дискусии през следващите дни, за да намерим бързо решение на въпроса", се казва още в изявлението.

Ден по-рано  в писмо до правителствата на петте държави от Централна и Източна Европа Урсула фон дер Лайен е предложила ЕК да забрани вноса от Украйна на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица, като така да отмени едностранните забрани и ограничения, наложени от страните, потърпевши от украинския безмитен внос на зърно и други стоки.

Писмото е било изпратено до петте страни - България, Полша, Румъния, Словакия и Унгария, чиито лидери призоваха в края на март за незабавни действия.

ЕК ще се възползва от извънредни правомощия, за да наложи забрана върху вноса от Украйна на четири продукта - пшеница, царевица, слънчоглед и рапица. Решението на ниво ЕС ще замени едностранните забрани за внос, приети от Полша, Унгария и Словакия и обявени от България и Румъния. ЕК информира също, че е започнала разследване относно други "чувствителни", както ги определя стоки, които се внасят от Украйна в ЕС.

За всички български граждани в Италия и италианци в България 

 Per tutti i bulgari in Italia e gli citadini italiani in Bulgaria

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

 

Новините от днес и със задна дата