четвъртък, 6 април 2023 г.

Ще се вдигат ли лихвите по кредити у нас

 istock

Няма повишаване на лихвените равнища за нови ипотечни кредити. Ако има такова, то е символично. Не се предполага рязко повишаване на лихвите по старите кредити. Това каза пред NOVA NEWS кредитният консултант Иво Димитров.

По думите му всяка конвертируема валута тръгва да търси ликвидност в Щатите.

"Левът осигурява ликвидността. По-ниските лихвени проценти спрямо долара и еврозоната означават, че той е по-стабилната валута. Лихвите по депозитите ще се вдигнат, тогава когато ликвидността намалее. В края на годината лихвите може и да намалеят", обясни той.

Кредитният консултант Десислава Николова смята, че това, че не сме в еврозоната е плюс, защото затова не се покачват лихвите по кредитите.

"БНБ не отчита повишение на лихвите - по данни от края на февруари 2,6% е средната лихва по новоотпуснат кредит. На практика няма ръст лихвените нива за физически лица и домакинства, а по-скоро за

юридическите лица - бизнес клиентите, които имат референтен лихвен процент - 3,6%. Лихвите по кредитите вероятно ще нараснат в един бъдещ период, но към момента това не се забелязва", отбеляза тя. 

По думите ѝ се очаква обръщане на лихвения цикъл.

"Дори висшите банкери казват, че ще има плавно повишение на лихвите", посочи Николо 

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата