сряда, 26 април 2023 г.

От Ню Йорк Лавров обвини Запада, че пречи на зърнената сделка с ООН

  

Москва не вижда "практически никакви резултати" от пакта с ООН, който имаше за цел да подпомогне руския износ на зърно и торове. И обвини западните страни, че са създали безизходица, заяви вчера руският външен министър Сергей Лавров, предадоха Ройтерс и БТА.

Русия сигнализира, че ако не бъде изпълнен списък с искания за премахване на пречките пред този износ, тя няма да се съгласи на удължаване на срока на свързаното с това споразумение след 18 май, което позволява безопасен износ на зърно от черноморските пристанища на Украйна.

На пресконференция в ООН в Ню Йорк Лавров похвали работата на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и ръководителя на Службата за помощ на ООН Мартин Грифитс в стремежа им "да се постигне споразумение със страните, които обявиха нелегитимни санкции срещу Руската федерация".

"Но резултат на практика няма", каза Лавров.

През юли миналата година Русия подписа тригодишно споразумение, в което ООН се съгласи да помогне да се опита да премахне всички пречки пред руския износ на зърно и торове.

Въпреки че този износ не е обект на западните санкции, наложени след инвазията в Украйна през февруари 2022 г., Москва казва, че ограниченията върху плащанията, логистиката и застраховките са пречка за доставките.

Едно от исканията на Русия е Руската земеделска банка (Росселхозбанк) да се върне в банковата система Суифт (SWIFT). Лавров заяви, че няма планове това да се случи и като алтернатива Гутериш е предложил американските банки да помогнат на Руската селскостопанска банка с транзакциите.

Руският външен министър заяви, че една банка "любезно се съгласи да финансира една операция", но това не е дългосрочно решение.

"Ако искате всеки път ние и генералният секретар на ООН да тичаме напред-назад, да молим дадена финансова структура на САЩ, те да бъдат великодушни, тогава разбирате, че това не може да работи и няма да работи", каза той.

Източник, запознат с транзакцията, заяви, че Държавният департамент на САЩ и министерството на финансите на САЩ са поискали от "Джей Пи Морган" (JPMorgan Chase & Co) да извърши "много ограничена и силно контролирана" транзакция във връзка с износа на селскостопански материали, който се е осъществил този месец.

За всички български граждани в Италия и италианци в България 

 Per tutti i bulgari in Italia e gli citadini italiani in Bulgaria

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата