четвъртък, 27 април 2023 г.

Ще има ли общо отбелязване с РСМ на годишнината от смъртта на Гоце Делчев?

  

                               Снимка: БТА

Служебният министър на външните работи Николай Милков каза, че няма да има общо отбелязване с Република Северна Македония на годишнината от смъртта на Гоце Делчев на 4 май. Министърът очаква за желаещите да отидат на гроба му в Северна Македония същите проблеми, които е имало и през февруари, когато се честваше годишнина от рождението на войводата:

"Ние ще организираме чествания в България на Гоце Делчев, защото на тоя етап не мислим, че има общи чествания. Ние няма да направим с тях там, защото миналия път такива нямаше", каза министърът.

На честванията в РСМ ще посланичката ни, но по отношение на българите, които биха искали да отидат за честванията в СРМ, той заяви:

"Не мога да съветвам българите да не пътуват там, но би следвало да внимаваме дали няма да има провокативни действия на границата и дали ще бъдат допуснати до мястото на поклонение.".

Министър Николай Милков допуска и политически присъди в съседната ни държава за наши сънародници, сред които и за председателя на Културния клуб в Охрид Томе Блажевски:

"Сега ме притеснява, че през последната седмица повдигнаха обвинение на Томе Блажевски, който е председател на културния център в Охрид "Цар Борис III", след като същите под индиго буквално обвинения бяха повдигнати и на Любчо Георгиевски от центъра в Битоля. Ако тези обвинения се потвърдят от съда в един момент, значи ние ще се сдобием може би с първите политически затворници в Република Северна Македония. Наказателният кодекс предвижда от 1 до 5 години за такива действия. В същото време подпалвача Алабаковски твърди, че се гордее с престъплението, което е извършил. Тоест това говори за атмосферата. Това говори за ситуацията, която е създадена там".

Министър Милков коментира и въпросът как ще бъдат направени промените в конституцията на Република Северна Македония.

"Опитът ни да кажем, че това трябва да бъде извършено така, че да бъдат зачетени всички права на македонските българи беше посрещнат на нож. Бяхме обвинени в намеса във вътрешните работи", коментира Николай Милков. Всеки опит за оптимизъм в нашите двустранни отношения, засега, остава без покритие", каза Милков.

Не сме забравили задълженията си по договора за добросъседство с България, заяви вчера външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи пред евродепутатите от комисията по външни работи на Европейския парламент. Правителството ще положи максимални усилия за прилагане на необходимите реформи, включително по отношение на конституционните промени, за да бъде отворена първата преговорна глава с ЕС до края на годината, заяви Османи.

"Буяр Османи е може би най-конструктивният политик в РСМ, но някои негови тези все пак будят учудвания", каза министърът и даде пример очакванията на Османи, че с избор на ново правителство отношенията между двете страни ще вземат обрат.

По думите му това е опит за ерозиране на един от националните консенсуси. Опит за противопоставяне на едно правителство на друго и надеждата, че някой ще направи ревизия на това, което две Народни събрания са потвърдили в свои декларации, по отношение на това, което е прието от всички държави членки на ЕС и прието от българския парламент също като предложение и формула за бъдещо придвижване на РСМ към Европа и прието от техния парламент, добави той.

Стремим се да не повдигаме въпроси и да ги оставим да изградят свой консенсус в полза на промени в конституцията, но не може да оставим без последствие факта, че на Томе Блажевски, председателят на български културен клуб във Охрид, който беше заличен, бяха повдигнати обвинения през тази седмица.

"Ще имаме ли ситуация, в която в РСМ, ще има политически затворници? Това нещо е въпрос, който трябва да осмислят", добави министърът.

Според него едно са изявленията, които се правят пред и в Европа и други са практиките, които съществуват в Скопие, Охрид, Битоля, където живеят българите.

Междувременно българи в Скопие предупредиха, че в РСМ се създават фалшиви български сдружения, които да бъдат част от работната група по изготвяне на промени в Конституцията на страната. Така официалната власт ще си осигури послушници по отношение на правата на българите в югозападната ни съседка.

"Македония 1991-92 г. не скъса с менталната матрица (от времето на бивша Югославия - бел. ред.). Все още се живее с това ментално състояние. Нещо не ни върви в демокрацията ни. Това най-добре личи с нас, македонските българи. Когато вече стана дума за вписването на македонските българи в Конституцията на Северна Македония, веднага се появиха старите противници на всичко българско в Македония", коментира пред БНР Аргир Стумбов от Скопие, който е част от дипломатическите усилия на българите да постигнат едно от условията на "френското споразумение" , в което са записани условията към РСМ зазапочване на преговори за членство в ЕС.

"Уж нещо върви. Има формирана една работна група за конституционните промени, но виждаме, че пак някаква нечестна игра се играе. Има опит да се създадат фалшиви български дружества, с които властта уж ще преговаря за конституционните промени. Не сме сигурни какви ще бъдат тези сдружения, какви ще бъдат тези македонски българи, които уж ще преговарят властта, дали ще бъдат истинските македонски българи, истинските представители на българските сдружения в РСМ, или някакви фалшиви сдружения и личности", отбелязва Стумбов. Той смята, че целта е по-скоро да се създадат "послушници на властта".

Аргир Стумбов изрази мнение, че "властта не желае хора като нас да участваме в тази работна група".

"Елитите, които държат конците в ръцете си, все още не позволяват същински, по-сериозни промени, защото имат не само менталната връзка, имат и материална връзка все още. Може да споменем бизнес връзките със северния съсед на Република Северна Македония. Тези връзки играят все още сериозна роля. Скопие, за съжаление, не се спаси от влиянието, дето идва от северния съсед", каза Стумбов.

Той определя "френското предложение" все пак е успех на българската дипломация - "това вече не са само български условия, а и условия на Европейския съюз и Скопие трябва да се съобразява. Времето ще направи своето. Старото поколение, възпитано в югославски комунистически дух, полека ще изчезва. Надявам се следващото, което идва, да промени тези неща."

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата