понеделник, 3 април 2023 г.

Важно за родителите: От утре стартира приемът в бургаските ясли и детски градини

 Важно за родителите: От утре стартира приемът в бургаските ясли и детски градини

Община Бургас напомня на всички родители на деца във възраст за записване в ясла, детска градина и полудневни подготвителни групи към училища, че от утре, 4 април, в 08.00 часа електронната система за прием: https://www.dzburgas.org/ ще бъде активирана в режим за кандидатстване.

Най-много точки при кандидатстване носи адресната регистрация на детето. Ако детето е живяло повече от 2 години на декларирания постоянен или настоящ адрес, попадащ в прилежащия район на предпочитаната детска градина, ще получи 300 точки. За сравнение – дете с постоянен или настоящ адрес, извън съответния прилежащ район към детската ясла или градина, ще получи едва 1 точка.

Важно е да се има предвид, че информацията за детски ясли, градини и подготвителни групи в училища, предоставена в електронната система за записване, касае съответните Центрове за административни услуги, а не жилищните комплекси. Най-често срещаната грешка е родители от ж.к. „Възраждане“ да посочат детско заведение в район „Възраждане“ и така детето им да бъде записано в градина в ж.к. „Меден рудник“. За да няма злоупотреби, декларираният от родителите адрес на местоживеене на детето ще се проверява по служебен път от дирекция ГРАО.

За поредна година Община Бургас осигурява възможност за увеличаване броя на свободните места за прием в детските градини. След като миналата година бяха открити две чисто нови детски градини – ДГ „Синчец“ в кв. „Горно Езерово“ и ДГ „Морско конче“ в ж.к. „Възраждане“, този септември ще отвори врати новият третия корпус на ДГ „Надежда“ в ж.к. „Меден рудник“, който ще разкрие допълнително над 50 свободни места за прием на деца.

При записани деца за прием в една и съща градина с равен брой точки под внимание се взима времето на регистрация. Кандидатстването за прием в самостоятелни ясли, детски градини и полудневни подготвителни групи към училища ще продължи от 08.00 часа на 4-ти до 18.00 часа на 21-ви април. Резултатите от първо класиране ще бъдат обявени от 10.00 часа на 8-ми май, а родителите на класираните деца трябва да ги запишат в детското заведение, в което за приети от 10-ти до 16-ти май.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

 

Новините от днес и със задна дата