събота, 22 април 2023 г.

Забраната за вноса от Украйна може да важи само един ден

  

От интервю по БНТ с министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов стана ясно, че въведената забрана за внос от Украйна на повече от 30 вида храни, включително зърно, може да продължи само един ден - 24-25 април.

Забраната влиза в сила в понеделник, 24 април (до 30 юни 2023 г.) а на следващия ден, вторник, 25 април, се събира Съвета на ЕС по земеделие, на който се очакват важни за пазара на селскостопански стоки решения. 

"Ако се вземе във вторник общоевропейско решение на въпроса, категорично изискването на такова решение ще бъде всяка от държавите да снеме всяка от забраните, които едностранно е въвела. Дори тази забрана у нас да не започне да работи, ще изиграе своята роля като част от преговорите с ЕК", обясни Никола Стоянов.

На въпрос дали България ще се откаже от забраната, ако във вторник не се стигне до общоевропейско решение, министърът беше категоричен, че няма да се откажем и ще продължим да я въвеждаме. По думите му, проблемът е сериозен и страдат българските земеделски производители. През последните месеци правителството полага огромни усилия да се намалят цените на хранителните стоки и все пак този внос влияе на това.

Никола Стоянов е оптимист, че другата седмица ще има решение на проблема от ЕК. Предложени са някои варианта, преговаря се още върху тях и амбицията е във вторник да бъде взето трайно решение на срещата на министрите на земеделието от ЕС, каза Стоянов.

За всички български граждани в Италия и италианци в България 

 Per tutti i bulgari in Italia e gli citadini italiani in Bulgaria

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата