петък, 7 април 2023 г.

Северна Македония започна да променя конституцията си

 Централният площад в Скопие 

Северна Македония започна подготовката за промените в конституцията, с които българите ще станат част от нея. Министърът на външните работи Буяр Османи отговори на българския си колега Николай Милков, че България няма място място в този процес, защото конституцията е вътрешен въпрос. 

Министерството на правосъдието на Северна Македония публикува обява, в която експерти могат да кандидатстват и да бъдат част от Комисията за прилагане на конституционни промени, съобщи bTV. Според президента Пендаровски целият процес трябва да приключи преди лятото. За това призова вчера и хърватският премиер, който беше на посещение в Северна Македония.

Искане за включване на България в конституционните промени в Република Северна Македония не е получено, нито е обсъждано между Буяр Османи и Николай Милков, съобщават от министерството на външните работи в Скопие, на което се позова БТА.

Очаква се парламентът на страната да вземе решение по конституционните промени, суверенно и в съответствие с дългосрочните интереси на гражданите на Северна Македония и в този контекст няма възможност или политическа воля за включване на граждани и институции от чужбина, включително и от Република България. Такова искане нито е получено, нито е обсъждано между министрите Османи и Милков, пише в съобщението.

Северна Македония остава ангажирана с продължаването на политическия диалог с България, в духа на добросъседството и Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, за което се надява новото българско правителство да бъде сформирано възможно най-скоро, се казва още в съобщението.

В Брюксел Николай Милков заяви: "Доколкото ни е известно, дискутират се варианти на бъдещите текстове, които биха били промяна в конституцията (на Република Северна Македония). Бихме искали да бъдем част от този процес, за да може той да върви гладко. Бихме искали да се консултираме с тях по тези въпроси. В този смисъл разговарях вчера кратко с министър Буяр Османи, надявам се те да откликнат".

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата