вторник, 11 април 2023 г.

Започва изплащането на великденските добавки за най-бедните пенсионери

  

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионерите, които ще са в размер на 70 лева, припомнят от Националния осигурителен институт. Пенсионерите, които получават пенсиите си през пощенските станции, ще получат от тях и допълнителната сума.

Изплащането на добавката става с отделен пенсионен запис и ще продължи до края на април. Ако пенсионерът не успее да получи сумата в рамките на този срок, тя ще му бъде изплатена от териториалните поделения на НОИ, след поискване. 

Пенсионерите, които получават пенсиите си чрез банка или друг доставчик на платежни услуги, ще получат добавката под формата на допълнителен превод, като платежните им сметки ще бъдат заверени днес.

Сумата от 70 лв. ще достигне до над един милион пенсионери, които получават пенсия, без добавките и компенсациите към нея, в размер до линията на бедност от 504 лв., включително.

За тази подкрепа Министерският съвет прие решение, с което одобри допълнителен трансфер в размер на 72 милиона лева към бюджета на държавното обществено осигуряване.

Служебният премиер обясни, че подкрепата ще достигне до хората с пенсии за осигурителен стаж и възраст, с инвалидни пенсии за трудова дейност, както и получаващите пенсии, несвързани с трудова дейност, които са за сметка на държавния бюджет - сред тях са социалната пенсия за старост, социалната пенсия за инвалидност и наследствените пенсии от починал родител.

Великденска добавка ще получат и пенсионери с пенсии от Учителския пенсионен фонд.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата