понеделник, 10 април 2023 г.

Киев: Руската армия прилага в Бахмут тактиката на "изпепелената земя"

  

Русия премина в Бахмут към тактиката на "изпепелената земя", която беше прилагана в Сирия, като унищожава сгради и позиции с артилерия и въздушни удари, заяви командващият украинските сухопътни войски генерал-полковник Олександър Сирски, цитиран от Ройтерс.

Руската офанзива срещу Бахмут, малък град в украинската Донецка област, стана най-голямата битка от началото на руското нашествие в Украйна през февруари 2022 година.

"Врагът премина към така наречената тактика на изпепелената земя от Сирия", заяви Сирски. Той каза, че ситуацията е трудна, но контролируема, и че руските сили изпращат специални сили и десантчици, за да помогнат на настъплението си, след като групата "Вагнер" се е оказала изтощена.

Ройтерс подчертава, че не е в състояние да провери информацията от фронтовата линия.

Според изтекли наскоро в социалните мрежи предполагаеми документи на Пентагона, руското ръководство предлага на своите бойци финансов бонус за евентуалното унищожаване на натовски танкове, съобщава украинската агенция УНИАН.

Междувременно основателят на руската часта армия Вагнер Евгений Пригожин заяви, че Украйна е подготвила за контранастъпление над 200 000 военни, а според някои източници - до 400 000. Пригожин подчерта, че този факт не бива да бъде подценяван.

Миналата седмица украинските въоръжени сили съобщиха, че 40 000 войници в 8 щурмови бригади са в готовност за офанзива.

РИА Новости цитира украински и западни експерти, че едно от направленията на удара е Запорожка област с цел изход към Азовско море и прекъсване на сухопътния коридор към Крим.

От руска страна нееднократно заявиха, че са готови за всякакви действия от страна на украинските сили.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата