сряда, 26 април 2023 г.

Разделение в НС за арменския геноцид, депутатите не почетоха с минута мълчание жертвите

  

                           Снимка: БТА

И арменският геноцид стана повод за разделение между политическите сили в парламента. На тази дата 43-ото Народно събрание през 2015 г. определи този ден за възпоменание на жертвите от клането на арменците, извършено от османската власт през 1915 г. България обаче не го призна като геноцид, а като масово изтребление.

В декларации от трибуната политическите сили почетоха паметта на убитите, а от БСП обвиниха останалите политически сили, че са отказали депутатите да почетат паметта на загиналите арменци с минута мълчание в пленарната зала. "Председателският съвет отхвърли предложението, но не може да отхвърли паметта на поколенията. Бог да прости душите на мъчениците", каза Атанас Зафиров от левицата.

Думите му предизвикаха реакцията на парламентарния председател Росен Желязков и на ДПС. "Не е имало решение или становище, което да се характеризира с думата отхвърляне", обясни от трибуната Желязков, а после добави: "Паметта не може да бъде тема за политически дебат, не може да разделя. Бог да прости жертвите и нека да помним".

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ излезе на свой ред с декларация, в която изрази несъгласие с разделянето на жертвите на трагични събития по света. "В историческата памет на човечеството има много дати и събития", напомни лидерът на движението. И не се съгласи с "избирателен подход към историческите събития и към теми, които могат да прокарват нови разделителни линии и да противопоставят групи, народи, държави".

"Историята познава много болезнени моменти. Да няма политическа употреба на един исторически момент", настоя Карадайъ. "Да избягваме популизма, да бъдем добри съседи с всички държави. Такива теми трябва да се оставят на историците, политиците трябва да търсим начини за обединение. Употребата на такива теми за политически цели осквернява паметта на жертвите и вреди на националния интерес. Днес всеки трябва да си зададе въпроса кой е националният интерес по тази тема. Ние отново призоваваме към отговорна позиция и да почитаме паметта на всички жертви", противопостави се на БСП лидерът на ДПС.

Тома Биков от ГЕРБ обвърза арменската трагедия с украинската днес. Той упрекна БСП, че осъжда действията на Османската империя отпреди 100 години, но не и действията на "руската империя" сега. "Трудно е да се реагира на подобни трагедии в настоящето, защото живеем във времена, в които подобна трагедия се случва на 300-400 км от границата. Може би 100 г. по-късно в тази зала ще осъждат палача и ще страдат за жертвата, само че това няма да има такова голямо значение, ако днес стоим безучастни. Ценността на човешкия живот и целостта на една държава не бива да се поставя под въпрос, в Украйна обаче се поставя под въпрос", каза депутатът от ГЕРБ. "И когато осъждаме действията на Османската империя преди 100 г., но не сме в състояние да осъдим действията на Руската империя днес, излиза, че сме лицемерни", заключи Биков.

От ПП също почетоха паметта на арменските жертви, а лидерът на ПГ на ИТН рецитира от трибуната стихотворението "Арменци" на Яворов.

"Всяка година този парламент използва една трагедия за политически цели. Арменският геноцид е част от българската история. И каквото и да кажем тук, българският народ има ясно изразено отношение към нея", заяви Йорданов, като добави, че това отношение е изразено вече от поета.

Заседанието на парламента в сряда започна с 22 минути по-късно, но никой от лидерите на политическите сили не поиска да обясни защо са се забавили.

В началото му депутатска клетва положиха Любен Дилов от ГЕРБ-СДС и Петър Петров от "Продължаваме промяната - Демократична България". Петров зае мястото на Лена Бориславова, след като тя напусна НС по собствено желание.

От БСП пък изказаха недоволството си от вицепремиера Атанас Пеканов, който нямало да се яви на изслушване в четвъртък за парите по Плана за за възстановяване и устойчивост. Според Георги Свиленски вицепремиерът се страхувал да дойде.

За всички български граждани в Италия и италианци в България 

 Per tutti i bulgari in Italia e gli citadini italiani in Bulgaria

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата