сряда, 5 април 2023 г.

Мъдро решение: Борисов ще разговаря за кабинет с всички политически сили, лично и в качеството си на депутат / видео

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще разговаря за кабинет с всички политически сили, при това лично и в качеството си и на депутат. Той изведе пред скоби най-важната и единствена задача на 49-ия парламент - съставяне на редовен кабинет. Все пак Борисов постави акцента върху преговорите с вторите на вота от ПП-ДБ, защото тогава правителството би било най-стабилно.

Той очерта кои са бъдещите му партньори в евентуален кабинет. "Нашите естествени съюзници са в зоната на тези, които подкрепят Украйна, които са за влизане в Шенген и Еврозоната".

"Преди избори се чертаят разделения, но след тях се търси мнозинство. Затова ние ще поканим абсолютно всички партии, които българският народ е изпратил в парламента. Най-стабилно управление е коалиция между големите партии", заяви Борисов. Това, по думите му, ще успокои бизнеса и народа. И напомни, че неведнъж досега го е казвал.

"За политики ще говорим само с партиите, които решат да участват в редовно правителство. Обръщаме се към първата, защото това би било най-стабилното, най-евроатлантическо. Личните ни чувства нямат никакво значение. В момента, в който президентът ни връчи мандата, ще поканим всички партии", каза той.

По думите му поканата е за разговор "най-приятелски - редовно, стабилно, в посока Европа, подкрепа на НАТО, Шенген и Еврозоната", които за Борисов са важните неща.

И отвори вратата за участие в кабинет дори за служебни министри.

"Ако иска и президентът Радев да участва, ако счита, че има министри, които могат. След мен Радев е сред най-дълго управлявалите като премиер, та ако иска, да има приемственост. Слагам го на масата и това - нямам разделителни линии с никого", заяви Бойко Борисов.

Борисов подчерта, че без редовно правителство бюджетът няма да бъде подкрепен от ГЕРБ.

Борисов смята, че е редно тези, които са счупили държавата и са изтеглили заемите, да участват в решаването на проблемите, които са оставили.

"Без редовно правителство няма да има бюджет. Ако някой мисли, че няколко месеца ще ни хейти, че вадим каруцата от калта, няма да стане", подчерта Бойко Борисов.

Акцентира и на намерението си да разговаря и с "Възраждане", защото тяхното постижение на вота като трета политическа сила не бива да се омаловажава. "Ще говорим с тях много сериозно, защото и огромен брой висшисти вече гласуват там, така че никой няма право да омаловажава успеха им", заяви Борисов. По думите му повишаване на резултата има и "Да, България". 

Това е първото изявление от страна на ГЕРБ-СДС след изборната нощ, три дни след вота на 2 април. Формацията в коалиция със СДС спечели парламентарните избори с 2% преднина пред коалицията между "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

Вторите, от ПП, вече обявиха, че по никакъв начин няма да подкрепят мандат и кабинет на ГЕРБ. Все още обаче не са казали своето мнение по въпроса за коалиция между първия и втория от "Демократична България" - двете партии в нея, ДСБ и "Да, България" също проведоха своите съвещания във вторник и ще обявят своите позиции в четвъртък.

След като обяви, че ще преговаря с всички, Борисов каза, че на други въпроси на журналисти няма да отговоря, за да "не нарани и обиди" загубилите. Все пак отговори дали подкрепя импийчмънт срещу президента Румен Радев. Отговорът му беше категорично "не".

"Ако има редовен кабинет, Радев няма да излиза извън правомощията си и ще си има само президентски функции. Ще стана депутат и ще водя лично преговорите за кабинет, за да знам кой носи отговорност", увери още той.

Лидерът на ГЕРБ благодари за подкрепата на вота на избирателите.

"Някои медии и анализатори ме обвиниха в предателство, че с меко говорене съм намалил процента на ГЕРБ. Аз бях искрен, а сега съм още по-искрен. Това е смисълът на парламентарната демокрация.

Единственото, което трябва да излъчи това Народно събрание, е редовно правителство. Има състезание, победители и победени", обобщи Бойко Борисов.

"Нека загубят партиите, но да спечели народът и държавата. При правителство, ще се направят всички реформи, обещал съм", категоричен беше лидерът на ГЕРБ.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата