четвъртък, 27 април 2023 г.

Столтенберг: Военната сила на Киев е достатъчна, за да освободи окупираните територии

  

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че съюзниците и партньорите на Украйна в Северноатлантическия алианс са предали на Киев почти цялото обещано военно оборудване - 1550 бронетранспортьора и 230 танка, както и "огромно количество боеприпаси".

"Повече от 98% от бойните машини, които бяха обещани на Украйна, вече са предадени [на украинското командване]", увери Столтенберг в четвъртък на съвместен брифинг с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел.

С прехвърленото оборудване и доставените снаряди украинската армия вече разполага с необходимите технически възможности за освобождаване на териториите на страната, окупирани от руските войски, заяви генералният секретар на НАТО.

Столтенберг спомена и за проведения предишния ден телефонен разговор между украинския президент Володимир Зеленски и китайския лидер Си Цзинпин.

Според генералния секретар НАТО приветства самия факт, че двамата лидери са разговаряли за първи път от повече от година - от началото на пълномащабната война - но отбеляза, че Китай все още не е осъдил публично руската инвазия.

Приветствам разговора между президентите на Китай Си Цзинпин и на Украйна Володимир Зеленски, заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от БТА.

Важно е Китай да разбере по-добре украинската гледна точка, добави Столтенберг и отбеляза, че Пекин все още не е осъдил руското нападение срещу Украйна. Трябва Украйна да реши какви са условията и форматите за мирни преговори. Всяка възможност за смислени преговори изисква Украйна да има необходимата военна помощ, за да изпрати послание до руския президент Владимир Путин, че няма да победи на бойното поле. Решение може да се намери на масата на преговорите, но е важно какво се случва на фронта, отбеляза генералният секретар.

По неговите думи по тази причина е важно подкрепата за Украйна да продължава.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата