четвъртък, 27 април 2023 г.

Като във „Фермата на животните“: Как Обзор прие решението на Министерския съвет

  

                             Стопкадър БНТ

Вчерашната отмяна на правителствено решение, което предвиждаше град Обзор да се отдели от община Несебър, се приема от местните с раздвоение. 

Кметът на Обзор Христо Янев определи действията на Министерски съвет като "грозен акт", като заяви пред БНТ, че Общественият съвет на града и инициативният комитет, подготвил референдума за отделянето му като отделна община, ще обсъдят какви стъпки да предприемат оттук нататък. 

Организаторите на допитването за оставането на Обзор в община Несебър, очаквано са на противоположното мнение, като според тях вчерашното решение на Министерския съвет ще донесе успокоение и предвидимост. 

"Това ще донесе спокойствие на хората и на нас, като жители на селата, че всичко, което е подхванато, ще продължи. Беше огромно напрежение и неизвестност какво и как ще продължи нататък. Доказали сме, че финансово този проект няма как да продължи, винаги е имало документи и анализ по този въпрос", аргументира се Росица Ракова, председател на ИК "Против отделянето на Обзор от Община Несебър". 

Според кмета на Обзор обаче мотивът, че новата община не би се справила финансово е несъстоятелен. 

"Какъв е проблемът да се дават възможности на малки общности да правят политики на субсидиарност и да реализират туристически продукт, какъвто ние искаме? Ако един черноморски курорт или една община не могат да се издържат с тези високи данъци, които се плащат при толкова РЗП-застроени площи, кой може да се издържа? Една община от вътрешността на страната ли?". 

Христо Янев казва още, че е имало "геноцид" спрямо хората от Обзор и селата: "Липса на всякакво развитие, проблеми с години. Имаше опити референдумът да бъде спрян по всякакъв начин - образува се контрареферендум, който съдът отмени, бяха дерегистрирани сума ти хора, изстрадахме много и въпреки всичко, спечелихме референдума. И сега в един момент държавата не зачита желанието на хората. Това беше много грозен акт - след одобрение на четири правителства, отказ на съда да отмени референдума и уверението на президента, че ще подпише указа след преброяването, имаме решение в 12 без 5 на това правителство", коментира още кметът Янев.

Адв. Марин Божков, който участва с наблюдение на референдума от името на програма "Достъп до правосъдие", казва, че в 30-годишната си практика не е виждал подобен казус, напомнящ по думите му на "Фермата на животните" на Джордж Оруел (бел. ред.: една от най-популярните сатирични алегории на тоталитаризма):  

"В тази антиутопия живеем в момента, защото едно служебно правителство, което има много ограничени задачи, се произнася по политически въпрос, решен от редовно избрано правителство, проверен от още едно редовно правителство и от още две служебни правителства, които са казали, че няма основания за промяната на резултата от референдума. Отмяната в рамките на три дни, гузно обяснена на ниво министър, а не министър-председател, показва незачитането на демокрацията".

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата