петък, 28 април 2023 г.

Шмигал: Украйна е готова да започне преговори за присъединяване към ЕС до края на годината

  

Украйна планира да изпълни всички условия, необходими за започване на преговорите за присъединяване към Европейския съюз, до края на тази година, заяви днес украинският министър-председател Денис Шмигал които беше в Рим.

"Украйна е изпълнила всички седем препоръки на Европейската комисия, които получихме, когато придобихме статут на кандидат за членство", заяви украинският премиер на пресконференция в Рим, цитиран BurgasNovinite.BG.

Шмигал участва в конференция за възстановяването на Украйна, чийто домакин е Италия. Днес той се срещна с папа Франциск във Ватикана.

Киев ще осъществи всички реформи, необходими за присъединяването към ЕС, въпреки руското нахлуване в страната, заяви той.

Шмигал посочи, че антикорупционните мерки, които Киев вече е въвел, "се прилагат напълно, както Украйна се договори с европейските партньори".

Понастоящем 27 000 нормативни акта се привеждат в съответствие със стандартите на ЕС. Украинският премиер каза още, че се надява Европейската комисия скоро да публикува междинен доклад за изпълнението на седемте препоръки и че този доклад "ще отвори вратата" на Киев за започване на конкретни преговори за присъединяване.

По-рано днес украинският министър-председател бе приет от папа Франциск във Ватикана на половинчасова частна аудиенция. Шмигал помоли понтифика да работи за връщането у дома на редица деца, някои от тях сираци, които са били депортирани от Украйна в Русия.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата