четвъртък, 27 април 2023 г.

Борисов: Не сме поставяли ултиматуми, имаме търпение, въпреки обидното им отношение

  

                        Снимка: Булфото

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията му не е поставяла ултиматуми за списък с имена на министри и премиер от страна на ПП-ДБ и ще потърпи още, въпреки обидното отношение на втората по големина парламентарна група. Повод за коментара му в кулоарите на парламента беше изказване на Андрей Гюров и на други представители на ПП, че те няма да следват линията на ГЕРБ и няма да се поддадат на натиск и ултиматуми.

"Опитах се да се абстрахирам от сутрешните коментатори. Не сме поставяли ултиматуми", категоричен беше Борисов.

"Андрей Гюров каза сутринта, че другите - ДПС, БСП, "Възраждане" и ИТН са приемливи за тях. Докато ние отказваме да преговаряме с всеки друг, считайки, че с първия или втория мандат с коалиция на двете големи партии ще е най-доброто за България - те продължават да ми говорят за другите", възмути се Борисов. 

"Значи ДПС е по-приемлив от ГЕРБ. Кажете го на вашите избиратели, направете си коалиция и управлявайте. Но да шикалкавят с плаващи мнозинства - показва, че не знаят как се управлява", изрази недоволство Борисов.

"С този подход да обясняват сутрин по телевизорите, че няма да подкрепят ГЕРБ, а може и с другите, няма да получат подкрепа за плаващо мнозинство. Гюров не е прав - парламент може да има и без тях", обобщи лидерът на ГЕРБ.

"Ако нямат сериозен план за кабинет, това е опит за изнудване - провалете вашия мандат, скарайте се с всички останали", заяви още Борисов.

Все пак той заяви, че в ГЕРБ търпението не е изчерпано.

"Няма срок на търпение. Ще проявим търпение, въпреки обидното им отношение", каза Борисов и напомни, че тяхната формация е спечелила парламентарно мнозинство и е излъчила най-добрия администратор - Росен Желязков, за председател на НС.

"И днешният ден трябва да се използва и да наложим нашата управленска програма върху тяхната, да видим коя по-добра. Нашата е по-добра и по-разписана с всички сектори, но нека да им дадем шанс", заяви той. "Но заради техния подход да обясняват как с другите може. И да обясняват за плаващо мнозинство - няма да го получат", добави Борисов.

Той отново повтори, че коалиция между двете партии е най-доброто за страната.

"А те продължават да говорят за подкрепа с други партии. Да си направят мнозинство с ДПС и да управляват с тях, и да обясняват на избирателите си", заключи лидерът на ГЕРБ.

Тонът на разбирателство, постигнат на лидерската среща, в сряда беше нарушен, след като при преговорния екип за обсъждане на управленска програма на ГЕРБ се яви само Николай Денков. По предварителен план в разговорите е трябвало да участва и Асен Василев. Това провокира председателката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова да каже, че не разбира какви са тези демонстрации.

"Ако до неделя не ни се представи състав на кабинет ще считаме, че илюзията, че можем да говорим сериозно за стабилно правителство не е лишена смисъл, тоест всичко това е било илюзорно", заяви тя. А самият Денков обясни, че срещата е била само информативна.

"Обяснихме какъв е подходът, с който ще подготвим програма на Министерски съвет, която не се явява като политическа програма, която трябва да се договаря", оправда скромното присъствие на ПП-ДБ Денков.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата