сряда, 5 април 2023 г.

МВР откри канабис на рафтовете в магазин. Собственикът: Законно е

  

Полицаи откриха пакетчета с канабис, продавани официално от хранителен магазин в центъра на Смолян. От управата на търговския обект твърдят, че имат всички необходими документи и продажбата е законна, тъй като това е индустриален коноп. 

Сигналът за продажба на наркотични вещества в търговски обект в Смолян бил подаден в Районното управление на 31 март. При претърсване в магазина полицаите открили и иззели 34 броя фабрично опаковани полиетиленови пакетчета, съдържащи зелено-кафява тревна маса, всяко с тегло между 1 и 3 грама. Полевите наркотестове потвърдили, че става дума за канабис (тетрахлорканабинол), като общата маса на откритото вещество била малко над 248 грама. 

Пакетчетата били изложени за продан на рафтовете в магазина с етикет "Хеленик коноп". Собственикът, пожелал анонимност, разказа пред bTV, че продуктът можел да се намери също в аптека или магазин за алкохол и цигари.

"Полицията дойде по сигнал, поне така казаха. Не са намерили нищо нелегално, защото България е една от първите страни в Европа, в която е разрешена продажбата на сибиди (СВD) като цяло", казва собственикът. По думите му става въпрос за продукт, изследван в четири лаборатории в Европа и няма причина да не се продава на пазара. Продуктът бил внос от Гърция. 

"За да се вкара в България, е изследвано и е минало много лаборатории, няма причина да не се продава. Има го в големите градове - Пловдив, София, Варна. То е нашумяло, както всички електронни цигари", обяснява още собственикът на търговския обект. 

По темата отношение взе и дистрибуторът, който не разкрива името си, но казва, че е от Стара Загора. Той обяснява, че съдържанието на намерените пакетчета е индустриален коноп и също твърди, че е разрешен за продажба у нас. 

"От три месеца го продаваме на пазара в България, продуктът е гръцки. На няколко места са иззели конкретния продукт да го изследват и изследването показва, че всичко си е в нормите. Все още никой не е дошъл в нашата фирма да се поинтересува за какво става въпрос, само по магазините ходят. А те разполагат с нужните сертификати, документи за това нещо. Ефектът е успокояващ, болкоуспокояващ, действа на нервите и успокоява и тях", обяснява той. 

Преди около месец друг дистрибутор на електронни цигари предлагал устройства с марихуана в хранителни магазини в Смолян. 

Към момента няма повдигнати обвинения, а разследването продължава. Назначена е и експертиза, която да установи какво е процентното съдържание на опиата.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

 

Новините от днес и със задна дата