сряда, 5 април 2023 г.

ООН иска достъп до депортирани украински деца и цивилни, българка ще следи ситуацията в Русия

  

Съветът на ООН по правата на човека поиска от Русия да позволи на международни организации да посещават украински деца и други цивилни, "които са били насилствено депортирани" към контролираните от Москва територии, съобщи Франс прес.

В приетата днес резолюция се отправя призив към Москва да "прекрати незаконното насилствено прехвърляне и депортиране на цивилни и други защитени лица в рамките на Украйна или в Руската федерация, по-специално на деца, включително тези намиращи се в институции, непридружени и разделени деца".

Съветът на ООН по правата на човека реши също така да назначи българската специалистка по правата на човека Мариана Кацарова, да наблюдава ситуацията в Русия. През септември Съветът реши, че е необходимо да се назначи специален докладчик за Русия поради засилването на репресиите в страната.

Текстът беше приет с 28 гласа "за", 17 гласа "въздържал се". Две държави гласуваха "против" - Китай и Еритрея, допълва БТА.

Според Киев до края на февруари в Русия са били депортирани 16 221 деца, но Комисията на ООН не успя да провери тези данни.

Освен това резолюцията призовава Русия да предостави на представителите и сътрудниците на международните хуманитарни организации и организациите за защита на правата на човека "безпрепятствен, незабавен, траен и безопасен достъп, да предостави надеждна и пълна информация за броя и местонахождението на тези цивилни лица, както и да им осигури достойно отношение и безопасно завръщане". Москва е призована и да предостави "безпрепятствен, незабавен и устойчив" достъп до всички военнопленници и други "незаконно задържани" лица.

"Мащабът и бруталността на руските зверства в Украйна просто надхвърлят човешкото разбиране", заяви пред Съвета украинската представителка Евгения Филипенко. "Най-ужасяващото от тях е насилственото прехвърляне (...) на деца в Русия за рехабилитация и осиновяване", добави тя.

Текстът също така удължава с една година мандата на Комисията на ООН за разследване на нарушенията на правата на човека, извършени в Украйна от началото на руското нашествие на 24 февруари 2022 г.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата