неделя, 16 април 2023 г.

Платформата „Слънчеви градове“ помага на гражданите и бизнеса в Бургас за вземане на информирани решения при изграждането на фотоволтаични инсталации

 Платформата „Слънчеви градове“ помага на гражданите и бизнеса в Бургас за вземане на информирани решения при изграждането на фотоволтаични инсталации

Използването на фотоволтаични инсталации става все по-предпочитан начин за осигуряването на енергия от алтернативен източник и намаляване на сметките за електричество.

В градска среда виждаме все повече подобни системи, които захранват както фирмени, така и жилищни сгради. А сред най-подходящите места за монтирането на фотоволтаични панели са покривните пространства.

Община Бургас е водещ партньор по проект „Слънчеви градове“ (https://solarcities.bg/), финансиран от Европейската инициатива за климата EUKI.

Като част от проектните дейности се разработва специализирана платформа за оценка на соларния потенциал на покривните пространства в градовете Бургас (https://burgas.solarcities.bg/) и София (https://sofia.solarcities.bg/).

За целта беше заснета територията на градовете, след което чрез специализиран софтуер се изготвят детайлни анализи на покривните пространства за идентифициране на оптималния брой фотоволтаични панели, които могат да се поставят.

Информацията вече е достъпна онлайн и всеки може да види потенциала на жилищната си сграда.

За покривите, оградени със син цвят на картата в платформата, са изготвени индивидуални анализи според техните специфики и може да се запознаете с резултатите в приложените доклади.

За останалите сгради предстои да бъдат изготвени такива анализи, а към момента може да се види какъв е соларният потенциал на покривното пространството, но без да се отчитат допълнителни елементи като свободна полезна площ на покрива, засенчване от елементи на покрива и други.

Ако имате идея да изградите собствена фотоволтаична инсталация за нуждите на своя бизнес или за дома, може да се възползвате от платформата – https://burgas.solarcities.bg/.

В рамките на проект "Слънчеви градове" се подпомага дейността на Енергиен офис Бургас (https://energy-office.bg/ ). Предстои да се проведат серия от информационни дни и обучения, насочени към гражданите и бизнеса в Бургас за запознаване с предимствата на фотоволтаичните системи и стъпките за тяхното изграждане.

Платформата все още е в процес на разработка и ще се радваме да получим обратна връзка от Вас с предложения и коментари на e-mail: i.trendafilov@burgas.bg.

За всички български граждани в Италия и италианци в България 

 Per tutti i bulgari in Italia e gli citadini italiani in Bulgaria

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

 

Новините от днес и със задна дата