понеделник, 10 април 2023 г.

Украйна променя военните си планове след изтичането на информация от САЩ

  

Украйна е променила някои военни планове заради предполагаемото изтичане на секретни военни документи на САЩ, съобщи Си Ен Ен, като се позова на източник, близък до украинския президент Володимир Зеленски.

Си Ен Ен не дава подробности за тази информация, но се отбелязва, че изтичането е накарало и Пентагона да предприеме мерки за намаляване на потока от секретни документи, които обикновено са на разположение ежедневно на стотици хора в правителството.

Обединеният комитет на началник-щабовете, който включва висшето ръководство на Министерството на отбраната и съветва президента на САЩ, в момента проучва пощенските си списъци, за да разбере кой получава секретни доклади, заяви говорител на Пентагона.

Много от документите, разпространявани онлайн, са имали обозначения, показващи, че са изготвени от разузнавателното звено на комитета, известно като J2, и изглеждат като документи за брифинги.

Част от документите описват подробно подготовката и оборудването на дузина нови бригади, които Украйна подготвя за настъпление. В тях се посочва кога бригадите ще бъдат готови и се изброяват всички танкове, бронирани машини и оръдия, предадени на Украйна от западните съюзници. Но също така се отбелязва, че "сроковете на доставките на оборудване ще окажат влияние върху процеса на подготовка и готовност" на бригадите.

На една от картите е отбелязано времето на размразяване на почвата, т.е. тя дава оценка на състоянието на почвата в Източна Украйна при затоплянето ѝ.

Пролетната офанзива може да се окаже решаващ момент за украинските власти, възможност да променят хода на войната и да подготвят почвата за по-късни мирни преговори, коментира Би Би Си.

Представители на Киев твърдят, че това изтичане може да е руска операция. Някои военни блогъри, напротив, предполагат, че това е част от западна информационна операция, целяща да заблуди руското командване.

Важно е да се отбележи, че в тези документи няма нищо за посоката на удара на бъдеща украинска контраатака.

Тази нощ Пентагонът заяви, че продължава да проверява автентичността на документите и се опитва да оцени щетите за националната сигурност. Съюзниците на САЩ също правят оценка и се опитват да установят дали изтичането на информация е засегнало собствените им източници и методи.

"Очакваме САЩ да споделят оценка на щетите през следващите дни, но не можем да чакаме тяхната оценка. В момента правим наша собствена", заяви пред Си Ен Ен официален представител на държава от т.нар. алианс "Пет очи" (САЩ, Австралия, Канада, Нова Зеландия и Великобритания).

"Министерството на отбраната продължава да прави преглед и оценка на автентичността на фотографираните документи, които циркулират в социалните медии и изглежда, че съдържат чувствителна и строго секретна информация", се казва в съобщението на Пентагон

През миналата седмица в социалните мрежи, се появиха копия на предполагаеми секретни документи, за които се твърди, че съдържат военни тайни на САЩ, свързани с Украйна, Китай и Близкия изток, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

Според експерти по сигурността и американски правителствени източници, цитирани от Ройтерс, се подозира, че източникът на документите може да е в САЩ. Американските власти не са изключили възможността зад изтичането на информацията да стоят и проруски елементи. Смята се, че това е един от най-сериозните пробиви в американската сигурност от публикуването на над 700 хиляди документа от Уикилийкс през 2013 г.

Двама американски представители са казали пред агенцията в неделя, че не изключват документите да са били манипулирани, за да заблудят следователите за произхода им или за да разпространят невярна информация, която може да навреди на интересите на САЩ в сигурността.

Един от документите, датиран от 23 февруари и отбелязан с гриф "Секретно", описва подробно как противовъздушната система С-300 на Украйна ще бъде изчерпана до 2 май при настоящия темп на употреба.

Подобна строго охранявана информация може да бъде от голяма полза на руските сили и Украйна обяви, че президентът Зеленски и високопоставени служители в сферата на сигурността са се срещнали в петък, за да обсъдят начини да предотвратят изтичането на данни.

В друг документ с гриф "Строго секретно", съдържащ разузнавателна информация на ЦРУ от 1 март, се казва, че израелското разузнаване Мосад насърчава протестите срещу плановете на премиера Бенямин Нетаняху да засили контрола над Върховния съд. Доколкото в сведението пише, че информацията е дошла по разузнавателни канали, това би означавало, че САЩ са шпионирали един от най-важните си съюзници в Близкия изток.

Нетаняху вчера категорично отхвърли твърденията в документа, които определи като "неверни и без каквато и да било основа".

В един от публикуваните документи се съдържат вътрешни разговори на южнокорейски представители, които дискутират натиска на САЩ върху Сеул да предостави въоръжение на Украйна и политиката на Южна Корея да не прави това.

Според двама пожелали анонимност американски представители документите показват ситуация отпреди повече от месец и не съдържат последните разузнавателни оценки на Пентагона.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски осъди руските въздушни удари, които съвпаднаха с отбелязването на Цветница от православните християни, включително нападение, при което загинаха баща и дъщеря в дома им в град Запорожие, съобщи Ройтерс.

Жертвите, 50-годишен мъж и 11-годишната му дъщеря, бяха убити при руски удар срещу жилищна сграда в града. Жена, идентифицирана като съпруга и майка на жертвите, беше извадена от развалините.

"Така терористичната държава (Русия) отбелязва Цветница, каза Зеленски във вечерното си видеообръщение.

Украинският президент изрази надежда, че догодина Цветница ще "бъде отбелязана с мир и свобода за целия ни народ".

Според украинския генерален щаб през последните 24 часа са били отблъснати над 40 атаки на руските сили. Твърди се, че опитите за руско настъпление в Бахмут са били осуетени, няма напредък на руските сили и по второто основно направление на боевете на изток - град Авдеевка.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата