понеделник, 24 април 2023 г.

Атака с дронове срещу базата на руския флот в Севастопол

  

Базата на руските военноморски сили в Севастопол е била атакувана от морски безпилотни самолети в понеделник вечерта и нападението е било отблъснато, съобщи ръководителят на окупационните власти на Севастопол Михаил Развозжаев.

"Днес от 3,30 ч. сутринта е имало опит за нападение срещу Севастопол. Към момента: един дрон е унищожен от силите на ПВО, вторият се е взривил. Всичко се случи на външния рейд, не са повредени никакви обекти", пише Развозжаев в Telegram.

Украинската страна все още не е коментирала съобщенията за нападението.

Същевременно Украинският президент Володимир Зеленски отново заяви, че Украйна не може да предаде Бахмут на руснаците, въпреки че според много военни анализатори градът е с малко стратегическо значение.

"Не можем да се откажем от Бахмут, защото това би помогнало за разширяване на фронта на военните операции и би дало възможност на руските войски и ЧВК "Вагнер" да завземат още от нашата земя", заяви Зеленски в интервю за телевизионния канал "Ал Арабия".

Според Зеленски, ако Русия завладее напълно Бахмут, той може да се превърне в плацдарм за настъпление срещу административния център на Донецка област Краматорск и съседния Славянск.

Изданието "Украинска правда", преразказвайки интервюто на Зеленски пред арабския телевизионен канал, съобщава също, че той е нарекъл смешна официалната риторика на Русия, че е във война на украинска територия с НАТО.

"Русия е във война с Украйна. И тъй като не е в състояние да воюва честно, тя вече казва, че е във война с НАТО, защото я е срам да признае, че една държава, която е 40 пъти по-голяма от Украйна, не е в състояние да ни победи", казва Зеленски.

"Ако Русия не ни беше нападнала, Финландия никога нямаше да се присъедини към НАТО", заяви украинският президент. Всички страни, които имат някаква граница с Русия или са имали някакви икономически връзки - всички те искат да имат енергийна, икономическа и селскостопанска независимост. Те са виждали как винаги и навсякъде им извиват ръцете, за да постигнат своя резултат. Сега всички тези страни искат да се присъединят към НАТО - за да се защитят", казва още украинският президент.

Вчера американският Институт за изследване на войната повдигна темата за появата на украински военни на левия бряг на Днепър в Херсонска област и създаването на плацдарм там. Американските военни експерти са сметнали тази информация за достоверна.

"Руските военни блогъри предоставиха достатъчно видеоматериали с геолокация, за да потвърдят, че украинските сили са заели позиции на левия бряг на Херсонска област от 22 април", се казва в сводката.

Неуточнен брой украинци се появили северно от Олешки и напреднали до северния край на селището по шосето западно от Дача.

"Кадрите също така показват, че руските сили може да не контролират островите на реките Кинка и Чайка... Възможно е руските сили да отдават приоритет на поддържането на отбраната в градски райони като Олешки и Нова Каховка, оставяйки островите в делтата на Днепър без надзор", предполага Институтът.

Според него "мащабът и намеренията на тези украински усилия остават неясни, както и способността и желанието на Украйна да поддържа стабилна позиция в района".

Институтът публикува и карта на предполагаемото присъствие на ВСУ.

Редица западни военни блогъри обаче разкритикуваха картата.

"Картата не е представителна, това са блатисти райони без пътеки и пътища, неподходящи за военна окупация. Няма абсолютно никакво доказателство, че Украйна контролира жизнеспособен плацдарм през река Днепър или дори поддържа присъствие", заяви австралийският блогър Нейтън Роузър, който редовно анализира ситуацията в Украйна.

Още по-рано, когато започна да се говори за плацдарм, американският блогър DefMon го постави под въпрос. "Няма форсиране на река Днепър. Няма мост. Има разпръснати съобщения за това, че украинските сили са заели позиции на левия бряг... Това е блато без пътища", пише той на 20 април.

Вчера той посочи местата на вероятния десант на ВСУ на собствена карта и повтори, че това е блатиста местност и няма данни украинските военни да са достигнали до пътя за Олешки или да са навлезли в населени места.

Той също така заяви, че украинските военни периодично се появяват в този район след освобождаването на Херсон.

Появиха се и официални коментари. Украйна не е потвърдила фактическото съществуване на плацдарм.

"Искам всички да разберат: когато фронтовата линия минава покрай такава широка мощна река като Днепър, преодоляването на такова препятствие е много трудна работа. Ето защо тук дори най-добрите експерти от Института за изследване на войната трябва да се запасят с търпение", заяви Наталия Гуменюк, говорителка на Южните отбранителни сили.

Тя добави, че операциите на ВСУ изискват информационно мълчание, докато не стане достатъчно безопасно за украинските военни.

Назначеният от Русия губернатор на Херсонска област Володимир Салдо твърди, че руснаците имат пълен контрол над лявата част на Херсонска област. Той нарича съобщенията за създаването на плацдарм "информационна война" от страна на Украйна.

Първите съобщения за това, че украинските въоръжени сили са се прехвърлили на левия бряг, дойдоха от руски блогове (включително такива, които се водят от руски военни). Освен това от руска страна се появи видео, за което се твърди, че показва катери на ВСУ на река Днепър край Херсон.

Може да се направи изводът, че украинските въоръжени сили определено се придвижват между бреговете на Днепър. Но дали украинските военни са успели да установят постоянен плацдарм на левия бряг на Днепър, не е съвсем ясно, пише украинското издание "Страна". Макар че има версии, че може да става дума за разузнаване на позициите на руснаците, както и за демонстративни действия, целящи да отклонят вниманието на противника от посоката на основния удар.

В същото време руснаците активно обработват десния бряг с бомби. Вчера през нощта върху Херсон са хвърлени пет управляеми въздушни бомби от четири самолета. Удари се нанасят и с безпилотни самолети "Ланцет".

За всички български граждани в Италия и италианци в България 

 Per tutti i bulgari in Italia e gli citadini italiani in Bulgaria

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата