петък, 21 април 2023 г.

Вижте на колко години осъдиха Георги Семерджиев за катастрофата на "Черни връх"

  

                                    Снимка: БТА

20 години затвор получи обвиняемият за смъртта на двете млади жени на бул. "Черни връх" Георги Семерджиев, който бе признат за виновен по общо пет обвинения:

  • За това, че около 23 ч. на 5 юли в София е нарушил правилата за движение по пътищата и така по непредпазливост е причинил смъртта на повече от едно лице - за това обвинение получава 16 години затвор;
  • За това, че е шофирал след употребата на амфетамин и метаамфетамин, по което обвинение получи 2,5 години затвор;
  • Признат е за виновен също, че на 10 юни показал фалшив документ от Швейцария за управление на автомобил, за което получава 5 години лишаване от свобода;
  • За фалшивите номера на колата получава 11 месеца лишаване от свобода.
  • За притежание на метамфетамин - наказание от 3 години затвор и глоба от 7000 лева.

Според българското законодателство при наличието на няколко обвинения се дава едно общо наказание, което е и най-тежкото от всички. Присъдата може да бъде обжалвана пред Апелативния съд в София.  

Преди съдия Стефан Милев от Софийския градски съд да обяви решението си, обвиняемият и прокуратурата отправиха към съда диаметрално различни искания - Георги Семедрджиев поиска съдът да го оправдае, тъй като по негови думи не е управлявал колата, която катастрофира на бул. "Черни връх" в София и уби две млади жени. Прокуратурата пък поиска 22 г. и шест месеца затвор, като присъдата да се изпълнява при първоначално строг режим.

Според експертизите по делото Семерджиев е шофирал с над 160 км/час. Пълният спирачен път при тази скорост е над 190 метра, посочиха експертите в съдебна зала. От съдебнопсихиатрична експертиза стана известно, че при разговор с психиатър Семерджиев споделил, че е употребявал от време на време амфетамин, метамфетамин и други вещества, както и че може би е взел метамфетамин от пет до седем дни преди задържането му. 

Защитната теза на Семедрджиев 

"Моля да ме оправдаете - не съм управлявал аз колата", каза Георги Семерджиев по време на правото си на последна дума.

Няма нито едно пряко доказателство в насока кой е управлявал автомобила към момента на катастрофата и колко хора е имало в него, заяви в пледоарията си адвокатът на Семерджиев Мирослав Христов, като добави, че клиентът му е бил пасажер, а не шофьор на колата. 

Според адвокат Христов прокуратурата и частното обвинение създават "доказателствена мъгла" чрез експертизите по делото с предположения на експертите по отношение мястото, на което се е намирал подсъдимият. Той посочи като безспорен факт, че Семерджиев е бил в автомобила. Христов припомни, че свидетелят Марио Гюзелев заявява, че е видял две млади жени, едната от които е накуцвала, другата е плакала, които са напуснали мястото на катастрофата но бързайки. Свидетелят е чул едната да казва: Бързо, че убихме хора.

Адвокатът добави още, че трима свидетели заявяват, че са разбрали на място, че от леката кола са излезли трима души - две жени и един мъж и са напуснали в неизвестна посока местопроизшествието. По думите му друг свидетел е посочил, че е видял в колата дамска чанта.

В предходното заседание по делото Семерджиев обясни, че не е шофирал той, а друг човек, като в колата са били трима души. 

Защитникът на подсъдимия посочи още, че не може да се съгласи за това, че Семерджиев е шофирал под въздействието на наркотици, тъй като е бил задържан над 14 часа след инцидента.

Прокуратурата

Близо час и половина продължи пледоарията на прокуратурата, като подробно бяха описани петте престъпления, за които Семерджиев е обвинен. Най-тежкото е причиняване смъртта на Хариет Стефанович и Христина Дилева. 

Прокурорът по делото Чавдар Железчев заяви, че Семерджиев е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на двама души. Това е станало, докато той е бил неправоспособен шофьор, движил се е с висока скорост и е употребил маетамфетамин, след това е избягал от местопроизшествието, без да опита да окаже помощ. 

Събраните доказателства водят до извода, че Семерджиев е автор и на петте престъпления, за които е даден на съд, допълниха от държавното обвинение. В периода от 2009 до 2022 г. има издадени шест фиша, а от 2008 до 2022 г. - 48 акта. Заради всички тези факти прокуратурата поиска завишаване на наказанието, предвидено в закона, с една втора. 

Последва пледоария на адвокатите на семействата, чиито деца загинаха при инцидента. Единият от тях поиска 20 години затвор и 1 млн. лева обезщетение за близките на Хариет.

Катастрофата стана през юли миналата година на бул. "Черни връх" в София. Той е шофирал с над 160 км/ч, като е преминал на червен светофар, ударил се е в такси и после в близкия тротоар, където са били двете пешеходки. И двете загинаха на място.

За всички български граждани в Италия и италианци в България 

 Per tutti i bulgari in Italia e gli citadini italiani in Bulgaria

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата