понеделник, 10 април 2023 г.

Показанията на Семерджиев пред съда: Не помнел сблъсъка, не бил дрогиран, не е шофирал джипа

 
                      Снимка: БТА

Не бях употребил наркотици в деня на катастрофата, но не знам защо не отидох на кръвна проба. Не употребявам наркотици. Нито в деня на инцидента, нито преди това. В момента на сблъсъка не управлявах аз автомобила. Имам спомени до сблъсъка. Това заяви в обясненията си пред магистратите от Софийския градски съд бившият футболист Георги Семерджиев, подсъдим за катастрофата на бул. "Черни връх", при която загинаха две млади жени.

На 5 юли м.г. 35-годишният мъж, седнал зад волана на луксозен джип "Ауди", помете такси на кръстовището на бул. "Черни връх" и ул. "Свети Наум" с висока скорост, след което се блъсна в асансьора на метростанция "Европейски съюз". От силния удар колата се разцепи на две и едната половина удари смъртоносно двете млади жени, които по това време са се движили по тротоара - 26-годишната студентка Христина Дилева и 22-годишната Хариет Стефанович. Те загинаха на място.

"Спряха ме за проверка и ме тестваха за наркотици. Не ме задържаха и аз си тръгнах, защото никой не ме задържа. Не бях употребил, не знам защо тестът е положителен. Не знам защо не отидох на кръвна проба", каза още Семерджиев. 

Пред съда той обясни, че имал шофьорска книжка от Швейцария, но не помнел през коя година се е явил на изпит в чуждата страна.

"Нямам българска шофьорска книжка. Мисля, че в Цюрих ми издадоха книжка. Вероника Никифорова беше с мен и видя как ми издават книжката, ние бяхме заедно. Човек ми я даде в Швейцария тази книжка. Това беше отдавна и не мога да се сетя къде точно. Представи се за длъжностно лице", каза подсъдимият.

Семерджиев твърди, че няма спомени за вечерта на катастрофата на столичния бул. "Черни връх". 

"Имам спомени до инцидента. Може би управлявах "Ауди"-то с немска регистрационна табела. Имам от къде да я взема, не е издадена от надлежен орган. Правя снимки на коли, които давам под наем. И, за да изглежда, че имам повече коли, ползвам тази табела. Знаех, че ме издирват заради спирането в Студентски град, разбрах от от мои източници. Не съм употребявал наркотици в деня на катастрофата, както и предните дни. Във въпросното "Ауди" не съм пренасял наркотици. Може да съм возил познати, които употребяват наркотици, но не знам конкретно кой. Колите се дават рент-а-кар и може някой да ги е оставил", продължи да обяснява 35-годишният мъж.

Той каза още, че не е виждал показаните му на снимки наркотици, намерени в автомобила му.

"Не управлявах аз автомобила в момента на катастрофата. Друг човек го управляваше, искаше да го вземе рент-а-кар. Тръгнахме от паркинга на "Макдоналдс" и той управлява няколко минути до инцидента. В колата бяхме шофьорът, аз и още две момичета", призна Георги Семерджиев.

По отношение на бившата полицайка Симона Радева, подсъдимият каза, че имат лични отношения. Тя му е помагала в бизнеса.

Преди обясненията му съдът изслуша две експертизи, които показват с каква скорост е станал ударът, при който загинаха две момичета. Едното е починало в момента на удара, заради несъвместима с живота травма, а другото - минути след това.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата