петък, 7 април 2023 г.

Новият украински посланик Олеся Илашчук връчи акредитивните си писма на Румен Радев / видео

  

                           Снимка: БТА

Извънредният и пълномощен посланик на Украйна в Република България Олеся Илашчук връчи днес акредитивните си писма на президента Румен Радев, съобщиха от украинското посолство в София.

По време на срещата с президента на България Посланикът изрази благодарност към българския народ за всестранната подкрепа на Украйна в условията на пълномащабната военна инвазия на руската федерация, за подкрепата на десетките хиляди украинци, намерили временно защита в България.

По време на аудиенцията беше обсъдено продължаването на политическата, икономическата, енергийната и отбранителната помощ за Украйна, сътрудничеството в рамките на изпълнението на Формулата за мир на президента на Украйна и Кримската платформа, засилването на режима на санкции срещу Русия, развитието на украинско-българския диалог, както и реализирането на правата на многобройната българска общност в Украйна.

Във видеоприветствие на български език, публикувано на Фейсбук страницата на дипломатическото представителство, Илашчук заяви:

"Скъпи приятели,

Днес официално започвам своя мандат в България. Повече от година украинският народ се бори героично за свобода и независимост. Всички украинци ценят помощта, която им оказват техните приятели. Без нея жертвите и разрушения в Украйна биха били многократно повече. Всички ние, заедно, трябва да възстановим мира в Украйна и в Европа. Да върнем международния ред и справедливост. И да накажем злото.


Украйна е благодарна на България за всестранната политическа, икономическа, финансова, хуманитарна и военна подкрепа. Ние сме благодарни и за помощта, която оказвате на десетки хиляди украински семейства, намерили временно убежище във вашата страна. Тези жестове са продължение на дългогодишните приятелски взаимоотношения между нашите народи. Още от времето на Киевска Рус - Украйна. От времето на Първото българско царство, когато между нас съществува активен религиозен, духовен и културен обмен.

Гордеем се с това, че хиляди българи намират своя дом в украинските степи през осемнайсети век. Помним, че по време на Освобождението (1877-1878 г.) украинските войници отдават живота си за свободата на България. А украинският народ събира хуманитарна и медицинска помощ за вашите предци.

Ето защо, моя, и на моя дипломатически екип, задача е - да надграждаме общите ни постижения. Да продължим традициите, създадени от първия украински посланик в Царство България Олександър Шулгин. И от първия български посланик в Украинската народна република Иван Шишманов.

Докато се готвех за мандата си, имах удоволствието да посетя българските села и градове в Южна Украйна. Там се докоснах до богатата българска култура, съхранена в оригиналния ѝ вид. В независима Украйна българската общност винаги е имала и ще има възможност да развива своята идентичност. И ще остане мост за приятелство и взаимноизгодно сътрудничество. Посолството на Украйна в България ще направи всичко необходимо това да стане.

Слава Україні!

Да живее България!"

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

 

Новините от днес и със задна дата