петък, 21 април 2023 г.

Максимумът на метеорния поток Лириди е рано сутринта в неделя

 

Всяка година в края на април метеорният поток Лириди слага край на "метеорната суша", характерна за периода от януари до средата на месец април, съобщи сайтът EarthSky, цитиран от БТА.

Тази година максимумът на метеорния поток Лириди за 2023 г. ще бъде на 23 април около 04 ч. българско време, когато при много добри условия за наблюдения ще могат да се наброят около 18 метеора за час, каза по този повод за БТА физикът Пенчо Маркишки.

По принцип потокът може да се наблюдава след 22 ч., когато неговият радиант в съзвездието Лира се издига над североизточния хоризонт, а към края на нощта той е вече високо в небето, уточни специалистът. Той е физик в Института по астрономия с НАО при БАН и катедра "Астрономия" при СУ "Св. Климент Охридски" и автор на справочника "Гид на любителя астроном". Книжката се издава вече пет години от катедра "Астрономия" и съдържа информация за по-забележителни астрономически явления през годината.

"Тази година ще имаме благоприятното условие, че максимумът на потока ще настъпи към края на нощта, когато радиантът вече ще бъде високо. В нощта на 22 срещу 23 април (събота срещу неделя) Луната няма да затруднява наблюденията. Тя ще залезе в 23:12 ч. за София с 8% осветен диск - като тънък сърп. На 23 април Слънцето ще изгрее в 06:33 ч. за София и визуални наблюдения ще са възможни до около 05:20 ч.", каза Маркишки.

Метеорният поток Лириди е активен от около 16 до 25 април. Родителското му тяло е дългопериодичната комета C/1861 G1 (Thatcher) /Тачър/, имаща период 415 г. За последен път тази комета е преминала през своя перихелия си на 3 юни 1861 г., припомни той.

За всички български граждани в Италия и италианци в България 

 Per tutti i bulgari in Italia e gli citadini italiani in Bulgaria

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата