вторник, 11 април 2023 г.

Все още не ясна причината за натровените деца, персоналът се оказа здрав

 

Персоналът, приготвял храната на учениците от крумовградското село Токачка, е здрав. Резултатите от взетите проби не са отчели наличие на патогенна микрофлора, съобщи секретарят на Регионалната здравна инспекция в Кърджали Петя Папазова, предаде БТА.

Няма индикации те да са причина 11 деца, учещи в основното училище в селото, да се окажат с хранително натравяне.

От здравната инспекция бяха взели проби от 13 човека, след като на 6 април 11 деца от 1 до 3 клас в селското училище бяха транспортирани до кърджалийската болница със симптоми на хранително натравяне. Две от тях бяха хоспитализирани, а останалите - освободени след преглед и назначен хранителен режим. Менюто на децата тогава включваше риба и боб чорба, а оплаквания от болки в корема и повръщане имаха 11 от над 50 обядвали със същата храна.

Столовата, в която се приготвя храна както за учениците, така и за децата от детската градина в Токачка, бе затворена след случая, от персонала бяха взети назални и анални проби. Проби бяха взети от храната, както и от повърхностите в помещенията, където се приготвя храната. Двете хоспитализирани деца бяха изписани в добро състояние на 8 април.

От Областната дирекция по безопасност на храните коментираха, че взетите от тях проби - от храна и повърхности, все още не са готови. Резултатите от тях се очакват до края на седмицата.

Вчера излезе резултата от хранителното натравяне на децата в Петрич. Проверката там установи вторично замърсяване на храната със стрептококови бактерии от персонала.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата