вторник, 18 април 2023 г.

Инцидент с багажа "спаси" от лавина в Хималаите българския алпинист Господин Динев

  

                         Снимка: Facebook/Gospodin Dinev

64-годишният алпинист ветеран Господин Динев се оказа на косъм от лавина в Хималаите, след като се наложи да прекъсне пътя си към връх Анапурна заради инцидент с багажа, съобщи БНР. Други двама алпинисти обаче не са имали неговия късмет и в момента тече спасителна операция по суша и въздух. 

Българинът трябвало да покори върха вчера, но се наложило да се върне 1000 метра надолу, след като бе достигнал 6400 м височина. Обратно го върнал изгубен багаж. В този момент в по-горен участък от маршрута паднала лавината, от която българинът се спасил. В момента той е в безопасност в Базовия лагер, където изчаква.

Двама души се водят изчезнали, след като лавина блокира маршрута, по който изкачилите върха трябвало да слязат.

Любопитство буди и съдбата на индийката Балди Каур. Преди два дни тя е обявена за мъртва, след като връзката с нея прекъснала. След това обаче успяла да подаде сигнал за помощ и била спасена от хеликоптер. Каур е изкачила седем осемхилядника и е обявена за "най-бързата" индийка, след като изкачила шест от тях в рамките на пет месеца. 

Все още обаче е неясна съдбата на сънародника ѝ Анораг Малу, за когото се предполага, че се е подхлъзнал и е паднал в цепнатина на слизане от Aнапурна. 

Ирландецът Ноел Хана, който също по-рано изкачи върха, загина на слизане от височинна болест. Той има 10 изкачвания на Еверест и е първият мъж от Северна Ирландия, стъпил на К2. 

След като лавината вчера блокира маршрута на Анапурна, по който десетки души изкачиха върха през последните дни, някои от слизащите останаха по височинните лагери. С хеликоптер са били свалени в Базовия лагер притежателят на световния рекорд за най-млад мъж, изкачващ осемхилядници - Шехроз Кашиф от Пакистан, и сънародничката му Найла Каини - първата пакистанка, изкачила Анапурна.

64-годишният алпинист Господин Динев е родом от Сливен. Бил е в националния отбор на България по алпинизъм през 80-те години на миналия век. Тогава, по време на опит да изкачи Aнапурна, губи своя приятел Милен Метков. Сега се завръща по пътя към върха, за да сбъдне общата им мечта. Обилни снегове тази пролет веднъж вече отложиха атаката на част от алпинистите, тръгнали към върха. Динев изкачва Aнапурна без помощта на изкуствен кислород.

За всички български граждани в Италия и италианци в България 

 Per tutti i bulgari in Italia e gli citadini italiani in Bulgaria

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата