сряда, 12 април 2023 г.

Разкриха нов израелски шпионски софтуер, отново с българска връзка

 Табелка с логото на NSO, поставена пред офиса на компанията в израелския град Сапир, 24 октомври 2021 г.   

Нов израелски шпионски софтуер, подобен на програмата "Пегас" ("Pegasus"), е бил използван срещу журналисти и политически фигури в различни държави, съобщи канадската изследователска лаборатория Ситизън лаб, цитирана от Франс прес и БТА.

Ситизън лаб е идентифицирала сървъри в десет държави, които са получавали данни от устройствата на жертвите, включително Израел, Сингапур, Мексико, ОАЕ и България.

Шпионският софтуер е създаден от "КуаДрийм", компания, основана от бивш израелски военен, бивш член на израелската NSO Group, създала "Пегас", съобщават специалистите по киберсигурността. Поне петима души са били подложени на следене с помощта на новия софтуер в Северна Америка, Централна Азия, Югоизточна Азия, Европа и Близкия изток. Сред тях има журналисти, представители на политическата опозиция и член на неправителствена организация, заяви организацията, която засега не съобщава имената им.

Шпионският софтуер е бил продаван на правителства, включително тези на Сингапур, Саудитска Арабия, Мексико, Гана, Индонезия и Мароко, според Ситизън лаб.

Ситизън лаб обясни, че след като бъде инсталиран на телефон или компютър, шпионският софтуер "КуаДрийм" може да записва телефонни обаждания, да прави снимки и да търси във файловете на устройството, всичко това без знанието на потребителя. Той също така позволява достъп до данни, съхранявани в облачното хранилище, и има функция за самоунищожаване, за да скрие присъствието си, след като вече не се използва.

Темата за частния шпионски софтуер излезе на преден международен план след разкритията за "Пегас". До юли 2021 г. медийно разследване разкри списък с повече от 50 000 имена на лица (номера на мобилни телефони), които може да са били следени с тази програма, припомня АФП. Това предизвика скандали и съдебни дела в няколко държави.

Европейският парламент създаде специална разследваща комисия по въпроса, а САЩ наложиха ограничения върху износа на NSO Group, включително на достъпа на компанията до американски компоненти и технологии.

Когато се разгоря скандалът "Пегас" се появиха съобщения, че NSO са имали клон в България и било много вероятно поне част от работата по шпионската програма да е свършена от български програмисти. 

Според доклад на агенцията за кредитен рейтинг "Мудис", цитиран от вестник "Хаарец", компанията имала офиси в Израел, Кипър и България с общо 750 служители.

Преди година, на 10 март 2022 г., българската прокуратура съобщи, че е започнала разследване на базата на информация за нерегламентирано използване на софтуер "Pegasus".

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата