петък, 7 април 2023 г.

Крачето на бебето с жълтеница може да се окаже счупено от преди приема в болницата

  

                      Стопкадър bTV

Травмата на бебето, което беше прието с жълтеница в благоевградската болница, а след това изписано със счупено краче, може да се окаже с давност от преди хоспитализирането му. Това показва документ от "Пирогов", с който разполагат в лечебното заведение в Благоевград. 

Детето е родено на 11 март, след което е изписано. На 1 април отново е прието в отделението по неонатология с бебешка жълтеница и лека хрема. На 5 април, по време на сутрешна визитация, дежурният лекар установява, че десният крак на детето е подут, след което се извършват изследвания и се оказва, че момченцето е с немалка фрактура на дясната бедрена кост", разказа пред журналисти директорът на МБАЛ - Благоевград д-р Огнян Митев.

Заради фрактурата транспортирали детето до "Пирогов" за шиниране. Още на същия ден било върнато в болницата в Благоевград. След това роднините отишли в отделението и обвинили персонала за случилото се. Държали се агресивно, отправяли заплахи. По думите на д-р Митев има и счупено стъкло на входната врата.

В документа от спешната болница обаче било описано, че фрактурата е с давност около седмица.

Д-р Митев е категоричен, че по това трябва да се произнесат компетентните органи и че просто споделя какво е намерил в документите: "Все още не могат да се дадат окончателни позиции, но се запознахме с повечето детайли".

Вътрешната проверка в болницата продължава, докато родителите обвиняват медицинския персонал за травмата на момченцето. Резултатите от проверката се очакват в понеделник. 

Д-р Огнян Митев обаче казва, че за него това е прецедент, тъй като счупената кост на бебето е най-здравата в човешкото тяло, а при новородени костите са пластични. "За това трябва голяма сила и не мога да си представя как би могло да се случи такова нещо и то в отделението да бъде счупена, дислоцирана (разместена) и т.н.", каза директорът на болницата. 

Персоналът на отделението по неонатология вече е дал обяснения. Преглеждат се и записите от видеокамерите. Такива обаче има само в залата, в която се настаняват родените в болницата бебета. Тези, които са под един месец, също се лекуват в Неонатологията, но в съседна зала. Само част от залата, в която е било настанено бебето с жълтеница, попада под видеонаблюдение. 

"От 35 години работя в родилно отделение, такова чудо досега не е имало и мога да твърдя, че персоналът не би направил такова нещо", убеден е директорът на болницата. Районната прокуратура е образувала досъдебно производство, като на този етап имало много "неизяснени обстоятелства", но не се установява виновно поведение на конкретно лице, каза районният прокурор Борислав Ковачки пред БТА.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата