неделя, 23 април 2023 г.

Гонката на линейката с афганистанци започнала от АМ "Тракия" и спряла пред ...РУ на Труд

  

                             Снимка: БТА

Мъж и жена са задържани в пловдивското село Труд след преследването на линейката с нелегални мигранти вчера. Те са превозвали в колата 23-ма мигранти от Афганистан, съобщи на брифинг пред журналисти Васил Костадинов, директор на Областната дирекция на МВР - Пловдив.

Мъжът е на 30 години и е криминално проявен, а жената е на 29 години. Двамата са от София.

Преследването на линейката е започнало по автомагистрала "Тракия" още в района на област Стара Загора, продължило е в Пловдивска област. След това линейката е слязла от магистралата и е продължила към село Труд.

"Българските служби са имали оперативна информация за заловената с 23-ма мигранти линейка в пловдивското село Труд. Освен оперативната информация, хората вътре са били достатъчно много, за да направят впечатление и за нещастие на управляващите линейката са се озовали в селото точно пред полицейския участък, което много ни е улеснило", съобщи по-рано министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. С особено внимание се наблюдават автомобилите със специален режим на действие, които се използват за транспортиране на мигрантите. Има немалко изоставени и дори нерегистрирани линейки, посочи още вътрешният министър.

Линейката, с която са превозвали мигрантите, не е функциониращо превозно средство със специален режим.

От Районната прокуратура в Пловдив съобщиха на сайта си, че са привлекли като обвиняеми мъжа и жената за това, че на 22 април, в с. Труд, противозаконно са подпомогнали 23-ма чужденци - граждани на Афганистан, всичките мъже, като три от тях са под 16 години, да преминават през страната в нарушение на закона.

Двамата са задържани за срок от 72 часа с постановление на прокурор от Районна прокуратура - Пловдив. Афганистанските граждани са били разпитани като свидетели и впоследствие настанени в Миграционен център в гр. Любимец. Те са в добро здравословно състояние. Действията по разследването продължават.

Натискът на българо-турската граница се е увеличил с близо 50 процента от началото на годината, но болшинството от опитите за нелегално преминаване са осуетени, коментира още министър Демерджиев по повод този случай.

Увеличеният миграционен натиск на българо-турската граница и ограничаване на каналджийството на наша територия министър Демерджиев коментира така:

"Ние връщаме, средните данни в момента са по около 500 човека на ден. От началото на годината натискът се е увеличил с малко над 40%. Заловените са с над 45% по-малко. Това означава, че на границата се пропускат по-малко хора, въпреки че опитите нарастват и то нарастват лавинообразно".

Министърът на вътрешните работи очаква една трета от отпуснатите от ЕК допълнителни средства за охрана на външните граници да се насочат към България.

"Във вторник ще имаме разговори, точно по тази тема идва финансистът на Комисията, след което ще има пълна яснота по този въпрос. Общият ресурс, който се отпуска за всички външни граници, е около 600 милиона евро приоритетно е казано, че трябва да се подпомогне българо-турската граница. Така че надяваме се поне 1/3 от тази сума да отиде за нашата граница. Радвам се, че в рамките на само 7-8 месеца Комисията претърпя сериозна еволюция във вижданията си по тези въпроси и вярвам, че ще отидем още по-далеч и накрая ще стигнем до изграждането на солидна ограда такава, каквато има в Гърция със средства, отпуснати от Комисията".

На въпрос дали ще влезем в Шенген със служебно или с редовно правителство, Иван Демерджиев отговори:

"Можем да влезем в Шенген и със служебно, и с редовно правителство, стига парламентът да си свърши работата. Това, което се искаше от нас като институция, от Министерството на вътрешните работи, отдавна е свършено".

За всички български граждани в Италия и италианци в България 

 Per tutti i bulgari in Italia e gli citadini italiani in Bulgaria

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата