събота, 22 април 2023 г.

Тейшейра е публикувал секретна информация още от началото на войната в Украйна

  

Военнослужещият от Националната гвардия на САЩ Джак Дъглас Тейшейра, заподозрян за изтичането на секретни документи, е публикувал поверителна информация от по-дълго време и пред по-голяма чат аудитория, отколкото се предполагаше, съобщи "Ню Йорк таймс", цитиран от агенциите.

Според изданието, което се позовава на публикации в интернет, за които се предполага, че са на Тейешейра, той е започнал да качва съдържание в малката онлайн геймърска платформа "Дискорд" (Discord) - която е имала около 600 ползватели - малко след началото на руската инвазия в Украйна.

Отбелязва се, че в публикациите си потребителят се е позовавал на данни от Агенцията за национална сигурност, ЦРУ и други разузнавателни служби на САЩ и е публикувал информация за руските и украинските жертви в конфликта, за дейността на руското разузнаване, както и за западната помощ за Украйна.

Ройтерс отбелязва, че в случая може да става дума за най-големия пробив в американската национална сигурност от 2010 г., когато на сайта "Уикилийкс" се появиха над 700 000 документа, видеозаписи и дипломатически грами.

Засега няма коментар от Пентагона на новото съобщение на "Ню Йорк таймс".

Тейшейра е с повдигнати обвинения в непозволено придобиване на поверителни документи и материали, засягащи отбраната, и непозволено съхранение и предаване на информация за националната отбрана. Според правни експерти вероятно ще му бъдат предявени и още.

Per tutti i bulgari in Italia e gli citadini italiani in Bulgaria

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата