четвъртък, 20 април 2023 г.

Борисов при Радев: Ако България е над всичко е възможно правителство с ПП - ДБ / видео

 

"България се нуждае от стабилно правителство възможно най-скоро, а изглежда, че избирателите възложиха тази отговорност на ГЕРБ-СДС" - с тези думи президентът Румен Радев прие представителите на най-голямата парламентарно представена партия на консултации преди връчването на първия мандат. На "Дондуков" 2 отидоха лидерът на партията Бойко Борисов, Томислав Дончев и Десислава Атанасова. 

"Всички знаем, че първата политическа сила в парламента носи най-голяма отговорност за съставяне на правителство - и то правителство, съставено възможно най-бързо и с най-широка парламентарна подкрепа в условията на война и политическа криза. Освен това, имате и отговорността за неотложни задачи, отлагани от няколко парламента - законите по Плана за възстановяване, Шенген, еврозоната и Бюджет 2023", каза президентът. 

Радев попита ГЕРБ-СДС колко дълго възнамеряват да водят преговори с ПП-ДБ, които нарече техни "най-отявлени антагонисти" и дали имат резервен вариант, ако не се споразумеят за правителство с тях. Постави въпроса и за необходимостта от спешно приемане на Бюджет 2023. 

"Тези многопластови задачи стават все по-сложни заради фактора време. Защото, ако бързо бъде съставено правителство, което всички очакват и аз така се надявам, ще има време всички закони да бъдат разгледани. Ако не бъде съставено правителство, големият въпрос е какво ще бъде направено с бюджета и законите - тук водещ става факторът време, посочи президентът. 

Държавният глава пожела въображение и успех по повод заявката от ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" за бюджет, в който няма да бъдат променяни разходите, няма да бъдат вдигани данъците и ще има три процента дефицит. 

Бойко Борисов, който взе думата преди Десислава Атанасова, каза, че най-стабилното и сигурно правителство, способно да свърши неотложните задачи и то в много кратки срокове, е правителство с ПП-ДБ и изрази оптимизъм, че това е възможно. Увери и че като партия ГЕРБ ще действа отговорно и няма да допусне фалит на държавата.

"Винаги може да се намери и друг план, но нито ще е стабилен, нито дългосрочен, нито ще подобри перспективите на България. Ние сме отговорни и няма да оставим юни месец държавата във фалит и финансов колапс. Затова опитваме да сме отговорни - полагаме усилия, търпеливи сме. Депутатите от двете коалиции имат изключително единомислие и то не трябва да е проиграно заради загуба на няколко избиратели. Ако България е над всичко, това правителство ще може да се случи", каза Борисов.

Той припомни на президента и вицепрезидента, че е имало времена, в които най-висша ценност било добруването на държавата: 

"Вие сте по-млад, но Илияна (бел. ред.: Йотова) помни, казвам го като ЕГН, че най-голямата добродетел беше една партия да постави държавата пред партийното и пред избирателите. Сега е точно обратното - или това, което си казал преди избори, или нищо. Въпросът е дали колегите ще преодолеят това, което постоянно чуваме в момента - какво щели да кажат избирателите на една партия".

В края на откритата за медиите част от консултациите държавният глава заяви, че ще попита всички парламентарно представени политически формации колко време ще е нужно за преговорите за съставяне на правителство, за приемане на бюджет, както и приемането на най-важните закони, които да не спрат страната ни да стане член на Шенген.

От ГЕРБ-СДС пък попитаха държавния глава дали служебният кабинет ще успее да внесе в 49-ия парламент няколкото закона, които остават по ПВУ. Радев отвърна, че те ще бъдат внесени в срок. Според Десислава Атанасова, ако имат подкрепа от другите политически сили, спешните законопроекти може да бъдат приети до две-три седмици след сформирането на парламентарните комисии.

Радев ще приключи утре кръга от консултации, става ясно от графика на насрочването им. По-късно следобед той ще се срещне с представители на парламентарната група на ПП-ДБ, а утре ще приеме последователно представители на "Възраждане", ДПС, "БСП за България" и "Има такъв народ". 

След края на кръга консултации с парламентарните групи президентът Румен Радев трябва да връчи първия мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарно представена сила в 49-ото Народно събрание, което е именно ГЕРБ-СДС.

Преди консултациите първата сила в парламента намери общ език с втората - ПП-ДБ, с които се разбраха за обща законодателна програма, но от "Продължаваме промяната - Демократична България" са категорични, че не са коментирали въпроса за редовно правителство.

За всички български граждани в Италия и италианци в България 

 Per tutti i bulgari in Italia e gli citadini italiani in Bulgaria

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата