събота, 22 април 2023 г.

Метеорологичен доклад: Последните 8 години са били най-топлите за света

 

През миналата година бяха счупени рекордите за покачване на морското равнище, топенето на ледници и температурите, предупредиха наскоро от Световната метеорологична агенция (СМО) в нов доклад. В доклада за състоянието на глобалния климат през 2022 г., публикуван преди Деня на Земята, агенцията на ООН подчерта тревожните тенденции, отбелязващи прогресирането на изменението на климата.

Те включват счупване на рекорди в Европа за топене на ледници през 2022 г. и спад на морския лед в Антарктида до най-ниското регистрирано ниво през февруари 2022 г. На всичкото отгоре океанът става все по-топъл, като количеството топлина, съхранявана в него достигна ново рекордно ниво през 2022 г., допълва Euronews.

"Съхранихме повече от 90 процента от излишната топлина, която сме донесли на планетата в океана, и отново стигнахме нови рекорди по този показател в океана. А това например дава повече енергия за тропически бури, циклони, урагани , и тайфуни", обясни Петери Таалас, генерален секретар на СМО на пресконференция. Скоростта на глобалното покачване на морето също се е удвоила от 1993 г. насам, достигайки нови висоти.

"Удвоихме покачването на морското равнище през последните 20 години. Имахме покачване на морското равнище с 2,3 мм на година - преди 20 години - и наскоро видяхме покачване с 4,6 мм на година. И това увеличение до голяма степен идва от топенето на големи ледници в Гренландия и Антарктида", обяснява Талаас.

Той добави, че глобалното покачване на морското равнище може да бъде особено опустошително, тъй като много от най-големите градове и райони с най-висока гъстота на населението по света са в крайбрежни райони. Ниско разположени държави като Нидерландия и Бангладеш също са изложени на риск. "Това трябва да бъде и може да бъде един от мотиваторите за по-амбициозни средства за смекчаване на изменението на климата."

Последните осем години са били най-топлите в историята

В световен мащаб последните осем години са най-топлите, регистрирани от 1850 г. насам с температури с 1,15 градуса по Целзий над средните спрямо периода 1850-1900 г.

Няколко температурни рекорда в Европа бяха счупени миналата година в отделни страни като Швеция, Обединеното кралство, Ирландия и Германия.

За всички български граждани в Италия и италианци в България 

 Per tutti i bulgari in Italia e gli citadini italiani in Bulgaria

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата