събота, 15 април 2023 г.

4 почивни дни за Великден

 Официален туристически портал на Бургас

 Tази година четирите почивни дни по случай Великден са 14,15,16 и 17 април,. 

Мнозина ще предпочетат да си вземат почивка от работата и да си стоят вкъщи, но за тези, търсещи приключения, ето няколко места, които можете да посетите през вашата почивка:

 Остров Света Анастасия

Круизите до остров Света Анастасия продължават през зимата - Труд

Корабът ще тръгва от "Магазия 1" на Морската гара. Ще се извършва по един курс на ден, а отпътуването ще е от 11:30 часа. Това разписание ще важи до 17 април, съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. 

Престоят на единствения обитаем остров по българското Черноморие е два часа. Там туристите могат да разгледат интерактивния музей, да запалят свещичка в стария храм и да опитат някое от рибните изкушения в ресторанта. 

От този месец, при подходящи метеорологични условия, корабите "Бургус" и "Анастасия" ще извършват редовни курсове до острова.

"Златен парк" в Луковит

 

Ако искате да се потопите в един магически свят с хобитски къщи - точно като от филмите „Хобит“ и „Властелинът на пръстените“, то "Златен парк" в Луковит е точното място за вас. Вълшебното място се намира на 110 км от София и е перфектно за посещение в топлите априлски дни. 

Археологическият парк “Тополница” в с. Чавдар

 

Ако искате да се върнете назад във времето – или по-точно в епохата на неолита, археологическият парк “Тополница” в село Чавдар е място, което ще ви допадне много. В парка можете да разгледате къщи, които са изградени по план и реконструкция на намерени останки от раннонеолитно селище, датирано от преди 7000 години, като имате и възможността да пренощувате в тях. „Тополница“ се намира на 2 км от село Чавдар и на около 70 км от София.  

Цари Мали град

Източник: iStock

Цари Мали град е музеен комплекс, намиращ се край самоковското село Белчин. В него може да видите средновековнатата църква "Света Петка", музейната част под нея и античната крепост, разположена на хълма над тях. Разстоянието от София до село Белчин е 46 километра.

Водопад Райското пръскало

 

Ако разполагате с повече от време, което искате да прекарате сред природата, то водопадът „Райското пръскало“ е мястото за вас. Райското пръскало е най-високият водопад на Балканския полуостров и се намира  в Стара планина, близо до Калофер. Разстоянието от София до последната точка, до която може да стигне с кола - местността Паниците – е около 195км. След местността Паниците следва преход от 3-4 часа до Райското пръскало, което се намира на около 30 минути от хижа Рай. От водопада се открива гледка към хижа Рай, Райските Купени и град Калофер.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата