понеделник, 10 април 2023 г.

Гърция купува противотанкови ракети от Израел за 400 милиона долара

  

Израел подписа договор за продажба на противотанкови ракети на Гърция на стойност 400 милиона долара, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на израелското министерство на отбраната.

Агенцията отбелязва, че става дума за многофункционални израелски противотанкови ракетни комплекси "Спайк" (Spike), произведени от държавната отбранителна корпорация "Рафаел" (Rafael Advanced Defense Systems Ltd.).

"Този проект е част от поредица споразумения между Израел и Гърция и допълнително подчертава силното партньорство между нашите страни и нашите отбранителни ведомства, както и взаимният ни ангажимент за гарантиране на регионална стабилност", каза уволненият неотдавна от премиера Бенямин Нетаняху министър на отбраната Йоав Галант.

Какво могат ракетите "Спайк"

"Спайк" е израелска противотанкова управляема ракета с стрелба с високо експлозивна бойна глава. Ракетите могат да се монтират и на леки машини и дори хеликоптери. Те могат да се носят и от хора.

Ракетата може да атакува и унищожава цели в рамките на линията на видимост, а някои варианти могат да направят атака отгоре чрез метода "стреляй, наблюдавай и актуализирай"

Ракетата може да се изкачи във височина и да удари танка в по-слабо бронираната горна част, подобна на американския комплекс FGM-148 Javelin.

"Спайк" идва с оптика с 10х оптично приближение. Версиите се различават в далекобойността си, като параметърът им е от 1500 метра за Spike-SR до 25 километра за Spike-NLOS.

Гърция вече има от ракетите "Спайк". Румъния притежава около 3000 бройки от тях.

Миналата седмица Финландия направи поръчка за около 400 милиона долара за ПВО комплекса David's Sling, който също е дело на израелската "Рафаел".

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата