сряда, 5 април 2023 г.

Украйна готви 40 000 обучени войници за контранастъплението срещу Русия

  

Украйна подготвя 40 000 военнослужещи в осем бригади за контранастъпление срещу руските сили, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Стоманена граница" е една от тези осем нови щурмови бригади, които Украйна иска да използва по време на контраофанзива срещу руските окупатори през следващите седмици или месеци.

Частите са се възползвали от агресивна кампания за набиране на персонал в социалните медии и чрез билбордове с цел привличане на силно мотивирани доброволци.

Украинските войски от месеци са подложени на руски атаки в градове като Бахмут в източната част на страната, където се предполага, че са загинали хиляди военни, посочва Ройтерс и допълва, че Киев не съобщава за военните си загуби.

Новите бригади, подготвяни от министерството на вътрешните работи, ще се сражават заедно с редовните армейски части, подсилени от нови западни бойни танкове и хиляди нови войници, обучени от съюзниците извън Украйна.

Бригадите са със запомнящи се имена: "Ураган", "Спартан", "Червена Калина, "Граница", "Ярост", "Азов" и "Кара Даг" - планина в Крим.

Министърът на вътрешните работи Игор Клименко заяви пред Ройтерс, че вярва, че Украйна все още има значителен мобилизационен потенциал и допълни, че сред новобранците има жени, хора без военен опит и бивши полицаи и военнослужещи.

Киев стартира кампанията си за набиране на военнослужещи за щурмови бригади в началото на февруари, припомня Ройтерс.

Клименко заяви, че обучението ще отнеме до четири месеца за цивилни лица без опит, но бивши полицаи или войници могат да бъдат обучени за два месеца.

Министърът също така посочи, че 2,5 % от личния състав на бригадите се състои от жени.

"Нашите жени са достатъчно патриотични, силни и мразят врага не по-малко от мъжете, те искат да служат", изтъкна той.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата