сряда, 26 април 2023 г.

Откараха в психиатрия майката, чието първо бебе почина. Социалните взеха 3-годишния ѝ син Буда

  

Дирекция "Социално подпомагане" в Хисаря отне детето на 43-годишната Галя Танева от пловдивското село Иван Вазово, след като през 2019 г. момченцето бе родено вкъщи, а майката отказва да го регистрира и то да получи ЕГН и акт за раждане. Самата Танева, която нарича сина си Буда, е настанена принудително в психиатрията в Пловдив. 

"Приложена е адекватна мярка за защита и детето вече се чувства добре", съобщиха пред "24 часа" от дирекция "Социално подпомагане". Момченцето вече има единен граждански номер и име - Атанас Галин Танев.

"Дойдоха вчера с полиция и линейка в Иван Вазово и взеха детето", обясни бившият кмет на селото Димо Димов. От 7 месеца той е освободил управленския пост, като една от причините да се оттегли предсрочно е случаят с роденото вкъщи дете.

През октомври м.г. Пловдивският районен съд задължи община Калояново, към която се води село Иван Вазово, да издаде служебно акт за раждане на детето. Предполагаемата дата на раждане на момченцето е 1 ноември 2019 г. Две седмици по-късно бил подаден сигнал на телефон 112, но Галя отказа да пусне вкъщи полицаите и социалните, съгласила се да влезе само лекар. Той констатирал, че детето е добре. Майката не се съгласила да подаде съобщение за раждането, бащата е неизвестен.

"Заради тази жена напуснах кметския пост. Побърка ме. То не бяха прокурори, не бяха детски педагогически стаи, не бяха социални", описа доскорошният управник Димо Димов. Според него Галя често изоставяла детето и отскачала до Пловдив да рови в кофите за боклук, за да храни кучетата си. По думите на Димов жената е събрала десетки животни в двора на къщата си. 

3-годишното момченце е второто дете на жената. Първородното ѝ бебе издъхна в края на април 2016 г. при раждането в къщата ѝ в Иван Вазово. Тогава стана ясно, че новороденото се е задушило. Майката бе настанена в психиатрично заведение за известно време, но като е освободена, спряла да си пие лекарствата и пак се влошила. 

През октомври 2022 година Пловдивският районен съд задължи община Калояново, към която се води село Иван Вазово, да издаде служебно акт за раждане на 3-годишния син на Танева. Предполагаемата дата на раждане на момченцето е 1 ноември 2019 г. Две седмици по-късно бил подаден сигнал на телефон 112, но Галя отказва да пусне в къщата си полицаите и социалните, съгласила се да влезе само лекар. Той констатирал, че детето е добре.

Причината Галя Танева да не регистрира сина си е нейното твърдо убеждение, че "съществуването на хартия" би го направило завинаги "роб на дяволска система".

Вчера самата жена качи клип на личния си профил в социалните мрежи, в който твърди, че са тя и детето ѝ са отвлечени. След това съобщава, че е отведена в психодиспансера в Пловдив, за да ѝ направят нова експертиза.

"Това е пълен абсурд, преди години пак насилствено ме закараха. Всичко това е дяволът, който си прави с вас каквото си иска, а аз от години ви го обяснявам, за да не се стига до тук", коментира Танева.

За всички български граждани в Италия и италианци в България 

 Per tutti i bulgari in Italia e gli citadini italiani in Bulgaria

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата