сряда, 26 април 2023 г.

37 години след Чернобил: Как престъпна Москва съобщи за убийствения инцидент - "стана авария, вземат се мерки"

  

Навършват се 37 години от аварията в Чернобилската атомна електроцентрала, смятана за един от тежките инциденти в ядрената енергетика. На днешната дата от 2017 г. с резолюция на Общото събрание на ООН се отбелязва Международният ден в памет на Чернобилската катастрофа.

На 26 април 1986 г., в 1:23 часа местно време, при планирано спиране на четвърти блок на Чернобилската АЕЦ в СССР на територията на днешна Украйна избухва взрив в реактор тип "РБМК-1000".

Ето как изглеждат първите дни след аварията в Чернобилската АЕЦ през бюлетините на БТА от 1986 г.

На 28 април 1986 г., в 21:20 часа, е публикувана кратка информация от ТАСС, в хрониката на "Международна информация":

Москва, 28 април /ТАСС/ - В Чернобилската атомна електроцентрала стана авария. Повреден е един от атомните реактори. Вземат се мерки за ликвидиране на последиците от аварията. Оказва се помощ на пострадалите. Образувана е правителствена комисия.

На следващия ден, 29 април, също в "Международна информация" на БТА, в 21:07 часа е публикувано съобщение на Министерския съвет на СССР:

Москва, 29 април /ТАСС/ - Както вече бе съобщено в печата, в Чернобилската атомна електроцентрала, разположена на 130 километра северно от Киев, стана авария. На мястото работи правителствена комисия под ръководството на заместник-председателя на МС на СССР Борис Шчербина. В нея влизат ръководители на министерства и на ведомства, видни учени и специалисти.

По предварителни данни аварията е станала в едно от помещенията на 4-ти енергоблок и при нея е била разрушена част от строителните конструкции на корпуса на реактора, той е бил повреден и е имало известно изтичане на радиоактивни вещества. Другите три енергоблока са спрени. Те са изправни и се намират в експлоатационен резерв. При аварията са загинали двама души.

За всички български граждани в Италия и италианци в България 

 Per tutti i bulgari in Italia e gli citadini italiani in Bulgaria

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата