събота, 8 април 2023 г.

Какво постигна Макрон след 3 дни в Китай

  

Президентът на Китай Си Цзинпин се ангажира пред френския президент Еманюел Макрон да подкрепя всякакво усилие, благоприятстващо завръщането на мира в Украйна, атакувана от Русия - един конфликт, който китайският президент отказва да осъди, предаде Франс прес.

В края на държавната визита на Макрон в Китай, продължила три дни, френският президент и Си приеха обща декларация, в която обаче не се споменава Русия и не се призовава за изтегляне на руските сили от Украйна. Общата декларация също така не осъжда военната интервенция, наредена от Владимир Путин в Украйна.

За сметка на това двете страни се противопоставят на въоръжени атаки срещу ядрените централи и други ядрени съоръжения за мирни цели и подкрепят Международната агенция за атомна енергия в гарантирането на сигурността на ядрената централа Запорожие.

"Целта не беше да се постигне преминаването на Китай в единия или други лагер, целта беше Китай да допринесе по един полезен начин на ясно дефинираните цели", подчерта Елисейският дворец относно резултата от визитата на Макрон.

Според Париж Си Цзинпин е казал, че е готов да работи с Франция за създаване на условия за преговори между Москва и Киев. "За нас целта е изпълнена", уверяват още френски представители. Те обаче допълват, че трябва да се види как ангажиментите се материализират и допълват, че "параметрите на тази инициатива" остава все още да бъдат дефинирани.

Вчера Макрон и Си призоваха за преговори за мир възможно най-скоро и отхвърлиха всякакво прибягване до ядрено оръжие, припомня БТА. Но въпреки че Си, като казва френската страна, е изразил готовност да се обади на украинския си колега Володимир Зеленски, то той е заявил, че ще го направи, когато той самият избере подходящия момент.

Този ангажимент не фигурира в нито един китайски протокол от срещата на върха, но въпреки това беше възприет като положителен, от председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, която също бе в Пекин.

Днес Макрон посети град Гуанчжоу в китайската провинция Гуандун, където се срещна с китайски студенти и пред тях той разкритикува войната в Украйна, подета от Русия.

Пътуването на президента до този град в Южен Китай слага край на държавната визита, която го отведе първо в Пекин и целеше възобновяване на връзките между двете страни след три години на онлайн комуникации заради коронавирусната пандемия.

Макрон посети университета "Сун Ятсън", където беше горещо приветстван от събралото се множество. Много хора размахваха телефони с надеждата да си правят селфи с френския президент.

Пред студентите после Макрон подчерта, че войната в Украйна е крещящо нарушение на международното право и определи руските действия като решение за колонизация да една съседна страна, неспазване на правилата и разгръщане на оръжия.

Университетът, в който говори Макрон, е един от най-престижните в Китай и има партньорство с 24 френски учебни заведения.

След тази среща със студенти Макрон се присъедини към Си на остров Шамиан, в центъра на Гуанчжоу. Двамата се поразходиха в парка там и после се запътиха към резиденцията на губернатора на провинцията, в която преди години бащата на Си е заемал също губернаторски пост.

След това двамата пиха чай, разположени удобно пред езеро, а по време на чаената церемония китайският президент си спомни и моменти от младежките си години, когато е посещавал баща си в Гуандун.

След чаената церемония Макрон и Си имаха и частна вечеря.

Според Елисейския дворец Си е приел покана от Макрон да посети Франция на все още неуточнена дата.

Макрон бе придружаван в Китай и от ръководители на френски компании.

Днес хеликоптерното подразделение на Еърбъс съобщи, че е сключило договор за предоставяне на 50 екземпляра от новия си многоцелеви хеликоптер Н160 на китайската компания за отдаване на машини под наем ГДАТ. Стойността на сделката не бе разкрита. Това е най-големият подобен договор, откакто тази машина бе пусната на пазара през 2015 г.

Хеликоптерите ще бъдат използвани за транспортирането на хора към петролни газови и петролни платформи и към вятърни паркове в морето, както и за спешни медицински цели и други мисии на обществената администрация.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата