понеделник, 10 април 2023 г.

България изразила готовност да предаде МиГ-овете си на Украйна на 23 февруари

  

Американски документ от изтеклите през последните дни в социалните мрежи секретни документи разкрива какво мислят САЩ за намеренията на някои европейски държави да дарят изтребители на Украйна, която иска самолети от повече от година, пише Си Ен Ен.

В доклада се казва, че на 23 февруари т.г. България е изразила готовност да предаде на Украйна изтребителите си МиГ-29, като това е определено като "предизвикателство", защото това ще остави България без изтребители, които да изпълняват мисиите ѝ по охрана на въздушното пространство, докато не бъдат доставени произведените в САЩ F-16, "което ще стане поне след година".

През последните седмици в интернет изтекоха строго класифицирани документи на Пентагона, които разкриха рядко срещан начин за шпиониране на съюзници и врагове на САЩ, което силно разтревожи американските служители, които се опасяват, че разкритията могат да застрашат чувствителни източници и да компрометират важни отношения други страни.

Някои от документите, за които американските служители твърдят, че са автентични, разкриват степента на подслушване от страна на САЩ на ключови съюзници, включително Южна Корея, Израел и Украйна.

Други разкриват степента, в която САЩ са проникнали в руското министерство на отбраната и руската наемническа организация ЧВК "Вагнер", главно чрез прехванати комуникации и човешки източници, които сега могат да бъдат прекъснати или поставени в опасност.

Други разкриват ключови слабости в украинското въоръжение, противовъздушната отбрана и размера и готовността на подразделенията в критичен момент от войната, когато украинските сили се подготвят да започнат контранастъпление срещу руснаците - и точно когато САЩ и Украйна са започнали да развиват по-задълбочени отношения на взаимно доверие по отношение на обмена на разузнавателна информация.

Украйна вече е променила някои от военните си планове заради изтичането на информация, заяви пред Си Ен Ен източник, близък до украинския президент Володимир Зеленски.

Си Ен Ен е прегледала 53 изтекли документа, като всички те изглежда са били изготвени между средата на февруари и началото на март.

Един от документите разкрива, че САЩ са шпионирали Зеленски. Това не е изненадващо, каза източник, близък до Зеленски, но украинските служители са дълбоко разочаровани от изтичането на информация.

В доклада на американското разузнаване, чийто източник е радио разузнаването, се казва, че в края на февруари Зеленски "е предложил да се нанесат удари по местата за разполагане на руски войски в Ростовска област" с помощта на безпилотни летателни апарати, тъй като Украйна не разполага с оръжия с далечен обсег на действие, способни да достигнат толкова далеч.

Разузнаването обяснява публичните коментари на САЩ, че не желаят да предоставят на Украйна ракетни системи с голям обсег на действие поради опасения, че Киев ще ги използва за нанасяне на удари на територията на Русия. Но Украйна обеща да не използва предоставените от САЩ оръжия за тази цел.

Във връзка с това в друг доклад на разузнаването се казва, че Китай може да използва украинските удари по цели дълбоко във вътрешността на Русия "като възможност да изкара НАТО агресор и може да увеличи помощта си за Русия, ако прецени, че атаките са били значителни".

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата