петък, 14 април 2023 г.

Съдът обвини 21-годишния гвардеец Джак Тейшейра за теча на секретни данни от Пентагона

  

21-годишният годишният гвардеец от американската Национална гвардия на военно-въздушните сили, заподозрян в разкриването на строго секретни военни документи за войната в Украйна и други важни въпроси на националната сигурност, се яви пред федерален съд в град Бостън, където му бяха повдигнати обвинения, че противозаконно се е сдобил и е притежавал класифицирани материали, предаде Ройтерс. 

Обвиненията в умишлено предаване на информация за националната отбрана биха могли да доведат до присъда до десет години затвор. Тейшейра потенциално би могъл да получи и по-тежко наказание в зависимост от това какви точно обвинения ще му бъдат повдигнати.

В същото време Русия постави под съмнение данните в изтеклите документи на Пентагона, но потвърди, че ще ги проучи. Това съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС и БТА. 

Кремъл е запознат с медийните съобщения за изтичане на информация от Пентагона, но разузнавателните служби сами трябва да ги проучат, заяви Песков на пресконференция. 

Коментирайки задържането на Джак Тейшейра, говорителят на Кремъл заяви: "Прочетохме, разбира се, всички съобщения в медиите, прочетохме ги". На въпрос дали Руската федерация има някакви претенции към Тейшейра, Песков отговори: 

"Това е по-скоро грижа на специалните служби на САЩ. Нашата грижа е да анализираме тези данни, все пак да поставим под въпрос тяхната достоверност, но да ги проучим внимателно".

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата