сряда, 5 април 2023 г.

Нов модел лични карти с чипове, по-голяма сигурност и променен дизайн до края на 2023 г.

 МВР пуска новите лични карти с чип до края на годината - Новини СЕГА

До края на 2023 г. ще може да започне издаване по нов модел на лични карти, разрешение за пребиваване и карта за пребиваване. Това заяви заместник-министърът на вътрешните работи Моника Димитрова-Бийчър на пресконференция във връзка с oбществената поръчка с предмет "Проектиране, изграждане и управление на Система за издаване на български лични документи поколение 2019", спечелена от германски консорциум, с който беше сключен договор през декември 2022 година, предава БТА.

Новите лични документи ще бъдат създавани по изцяло нова концепция, която, по думите на заместник-министъра, променя начина, по който ще бъдат издавани личните документи - визия, дизайн, отговарящи на съвременните условия на стандарти за качество и защити.

По думите ѝ новите лични документи ще улеснят преминаването през границите на българските граждани.

По време на пресконференцията бяха представени образци на това как ще изглеждат новите лични карти. На гърба им ще има снимка на притежателя, което е и част от новите защити на документа. Новите лични карти ще имат чипове от най-ново поколение, добавиха изпълнителите на поръчката. На тях ще се съхранява електронната идентичност.

Чиповете в новите лични карти ще имат четири нива на защита с отделни "ключове" за заключване, по този начин те няма да могат да бъдат отключвани от свободно преминаващи граждани и да бъде открадната самоличността на някого, обясни Светлана Ценева, директор на дирекция "Български документи за самоличност". Тя добави, че биометричните данни и електронната идентификация в личните карти ще се заключват с отделни ключове. Всеки гражданин ще има право да избира дали в личния му документ да има електронна идентификация.

Няма да има кампания за масово подменяне на личните карти, няма да има и срок за подмяната им, според европейски регламент, гражданите на ЕС могат да използват старите си лични документи до 2031 г., стана известно по време на пресконференцията.

От сградата на Центъра за персонализация на личните документи, който ще бъде изграден, до съответните места за тяхното получаване в структурите на МВР, готовите документи ще бъдат превозвани със специализиран транспорт, като ще има софтуер, който да следи движението му в реално време, обясниха представителите на германския консорциум.

Оттам добавиха, че личните документи ще бъдат от ново поколение и ще са едни от най-сигурните както в Европа, така и в целия свят.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата