сряда, 12 април 2023 г.

Условна присъда за 16-годишния ученик, блъснал и убил възрастна жена с чужда кола

  

Наказание за причинена смърт по непредпазливост от една година "лишаване от свобода", изпълнението на което бе отложено с 3-годишен изпитателен срок, наложи Окръжният съд в Кърджали на 16-годишния Атанас Илиев. През юли 2022 г. ученикът блъсна с автомобил и причини смъртта на възрастна жена.

Делото беше гледано по съкратеното съдебно производство, с пълни самопризнания на подсъдимия, без допълнителни разпити и изискване на нови доказателства по случая.

До инцидента на 4 юли 2022 г., станал около 21:30 часа в индустриалната зона на Кърджали, се стигна след като непълнолетният взе от дома си ключовете на лек автомобил, оставен на съхранение на негов пълнолетен роднина. Момчето подкарало колата в района, в който живее, а когато се прибирало към дома си, не успяло своевременно да спре и блъснало възрастната пешеходка. Пострадалата бе откарана в болница, където същата вечер почина от раните си.

Според направената автотехническа експертиза младежът е управлявал автомобила с несъобразена скорост. Шофирал с малко над 53 км./ч. в неосветен участък без тротоари при видимост на къси светлини на автомобила от 25 м. Според експертизата при тези дадености с посочената скорост водачът не е бил в състояние да предотврати пътно транспортното произшествие.

Според психиатричната експертиза, младежът разбира действията си, а инцидентът е станал вследствие на поведение, характерно за възрастта на обвиняемия, а не от психопатологични механизми. 

Деветокласникът не за първи път сяда зад волана на автомобила, с който е блъснал и починалата жена, сочат свидетелски показания. Въпреки това, според държавното обвинение, момчето може да бъде превъзпитано и за това предложи до изтичане на изпитателния срок с него на работи Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. 

До влизане в сила на присъдата настоящата мярка за неотклонение на Атанас Илиев от надзор на инспектор "Детска педагогическа стая" се заменя с най-леката такава - надзор на родители. Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата