понеделник, 17 април 2023 г.

Словакия предаде на Украйна всички обещани 13 самолета МиГ-29

  

Словакия предаде всички 13 изтребителя МиГ-29, обещани от нея на Украйна, съобщи министерството на отбраната в Братислава, цитирано от Ройтерс.

През март Словакия се присъедини към Полша и също като нея обеща да помогне на Украйна в отблъскването на руската инвазия, като ѝ предостави самолетите си от този тип. Миналия месец Братислава изпрати на Киев първите четири изтребителя.

Междувременно украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви, че не може да назове точния брой на загубите на украинските сили, претърпени след нахлуването на руските сили в Украйна, но намекна, че той е по-малък от броя на загиналите при земетресенията в Турция, предаде ДПА.

"Не мога да ви кажа точно колко са, но ви уверявам, че са по-малко от броя на загиналите при земетресенията в Турция", каза Резников в интервю за испанския в. "Расон", публикувано вчера.

По данни на турските власти при разрушителните земетресения през февруари в Югоизточна Турция са загинали над 50 хиляди души. Понастоящем Украйна не е предоставила информация за броя на загиналите и убитите си бойци, отбелязва ДПА.

В интервюто, взето в Мадрид в сряда по време на официална визита, Резников се изказва положително за Германия.

В отговор на въпроса дали е доволен от Германия, той изтъква: "Да ви кажа честно, да. Не беше лесно да ги убедим да бъдат по-смели, но успяхме". Причините за първоначалното колебание на Германия бяха разбираеми, отбелязва украинският министър. След Нюрнбергските процеси Германия стана пацифистка страна, германците се промениха, казва още той пред испанското издание.

"Това може да стане и в Русия, ако има "Нюрнберг две" там и ако военнопрестъпниците бъдат съдени", прогнозира Резников.

За всички български граждани в Италия и италианци в България 

 Per tutti i bulgari in Italia e gli citadini italiani in Bulgaria

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата