събота, 22 април 2023 г.

10 часа пробно изключване: Литва "къса" връзките с руската електроенергийна мрежа

 

Литва за първи път изключи пробно всички свои връзки с руската електроенергийна мрежа, предаде ДПА, като се позова на литовския оператор "Литгрид" (Litgrid).

Според "Литгрид", електроенергийната мрежа на балтийската страна ще работи напълно самостоятелно за първи път в историята. Ще има 10-часово пробно изключване.

Необходимата през този период електроенергия ще се доставя изключително от местни източници или ще се внася от Швеция и Полша, съобщи "Литгрид" и добави, че не се очаква потребителите на електроенергия в страната да усетят това.

Литва съобщи, че миналата година е спряла напълно енергийния внос от Русия. Въпреки това, подобно на Естония и Латвия, тя все още е част от общата синхронизирана електроенергийна мрежа с Русия и Беларус, датираща от съветската епоха, припомня ДПА.

Това означава, че балтийските държави на практика са свързани с руската и беларуската електроенергийна мрежа и продължават да зависят от Москва, за да поддържат стабилността на електроенергийните си системи, което сега се смята за рисково за сигурността в Талин, Рига и Вилнюс.

За всички български граждани в Италия и италианци в България 

 Per tutti i bulgari in Italia e gli citadini italiani in Bulgaria

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата