сряда, 5 април 2023 г.

Хората, достигнали 100 и повече години, имат имунна система, устойчива на заболявания

 

Хората, достигнали 100 и повече години, имат имунна система, устойчива на заболявания, твърди научно изследване на университета в Бостън.

Резултатите са публикувани в сп. "The Lancet".

Според проучването столетниците имат имунна система, позволяваща им да се възстановяват от болестите.

Мария Браняс Морера от Испания е най-възрастният жив човек - тя е на 115 години. Преди нея най-възрастният човек беше 118-годишната френска монахиня Люсил Рандон.

Учените са извършили клетъчно секвениране и са установили, че хора като Морера имат специфични маркери, предава БТА. Имунните профили на столетниците показват дълга история на излагане на различни инфекции и възможност на организма да се възстановява от тях.

Това подкрепя хипотезата, че столетниците притежават защита на организма, повишаваща способността им да се възстановяват след боледуване, казва Паола Себастиани, която е сред авторите на изследването.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

 

Новините от днес и със задна дата