Преди около седмица Европейската комисия забрани на служителите си да имат TikTok на своите устройства. Малко по-късно подобно решение взеха САЩ и Канада. Двете северноамерикански държави задължиха всеки работещ за правителството да изтрие приложението от своя служебен телефон.

В началото на годината Индия се превърна в първата голяма страна, забранила TikTok. Тя обаче наложи пълни рестрикции обхващащи не само държавните служители, но всички граждани.

Индия направи недостъпен не само TikTok, но имобилната игра PUBG Mobile, Battlegrounds Mobile India и UC Browser. Причината - всички те са дело на китайски компании. Друга страна, обявила се против TikTok, е Тайван.

Страхове за безопасността

Западните страни и Индия са все по-разтревожени от нарастващата технологична сила на Китай.

Републиканецът Брендън Кар от Федерална комисия по комуникации на САЩ се притеснява, че Пекин може да използва чувствителни данни, събрани от TikTok за "изнудване, шпионаж, кампании за чуждестранно влияние и наблюдение".

ЕС, САЩ и Канада изтъкват именно възможни рискове за поверителността и сигурността, като причина за забраната. Според цитираните експерти всеки държавен служител с TikTok е под риск да бъде следен или манипулиран.

Eврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон заяви на конференция, че Европейски Съюз обръща огромно внимание на киберсигурността. Той обаче отказа да даде детайли дали е имало някакви произшествия, свързани с китайското приложение TikTok.

Право на отговор

Досега нито една страна не е посочила конкретен пример за риск от сигурността, коментират от TikTok.

Говорител на китайското външно министерство обвини САЩ в злоупотреба с държавна власт за потискане на чуждестранни фирми.

TikTok е първата и единствена социална мрежа, която не е свързана с Meta и преминава границата от 1 милиард потребителя.

"Правителството на САЩ трябва да зачита принципите на пазарната икономика и честната конкуренция, да спре да потиска компаниите и да осигури отворена, справедлива и недискриминационна среда за чуждестранните компании в САЩ", заявяват от Пекин.

TikTok е изправен пред обвинения, че събира потребителски данни и ги предава на китайското правителство. Нито едно от тях обаче не е подкрепено с доказателства. Социалната мрежа дори измести част от базите си с данни в ЕС, за да отговаря на европейските регулации.

Забраната на приложението може да предизвика отлив от потребители и чертае несигурно бъдеще на TikTok в ЕС и САЩ, които са дом на над 800 милиона души. Това от своя страна би предизвикало финансов трус за приложението и забавяне в развитието му.

Полускрито признание

Обвинението, че TikTok е тайно предава данни на китайското правителство е трудно за доказване. Въпреки това можем да предположим, че шефовете на разаботчика ByteDance, провеждат срещи с представители на правителството. Това няма да е прецедент, защото корпоративните шефове на Facebook, Instagram, Twitter и Google поддържат връзка с американското правителство и дори с ЕС.

Изброените по-горе социални мрежи също се поддават на правителствен натиск и цензурират информация. Пример за това е изтриването на профилите на американския президент Доналд Тръмп. Facebook има особено твърда политика, която понякога може да ощети правителствени критици или хора с различно мнение.

Цензурирането на новините за лаптопа на сина на Джо Байдън е друг пример, показващ, че Facebook, Instagram, Twitter и Google не са безпристрастни към властта във Вашингтон.

Политици и разузнавачи добре знаят какви възможности крият социалните мрежи.

През 2018 година стана ясно, че Facebook е предавал данните на потребителите си на компанията Cambridge Analytica. Тя ги е анализирала подробно и е използвала алгоритъм, с чиято помощ да прецизно да насочи и окаже влияние на гласоподавателите в САЩ и Великобритания. Това може да е променило изхода от президентските избори в САЩ и референдума за членството на Великобритания в ЕС.

Ако погледнем списъка на страните наложили рестрикции върху TikTok ще установим, че всички те в различна степен са търговски или геополитически съперници на Китай.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo