понеделник, 13 март 2023 г.

След втория за дни банков фалит Байдън ще търси отговорност от виновните, затвориха и Signature Bank работеща с криптовалути

  

Американският президент Джо Байдън се зарече да потърси отговорност от онези, които са отговорни за "бъркотията" във финансовата сфера, след фалита на 16-а по големина банка в САЩ Silicon Valley Bank.

Преди часове американските регулатори затвориха и друга банка - базираната в Ню Йорк Signature Bank, в чието портфолио са основно криптовалути.

Джо Байдън посочи, че е работил с министъра на финансите Джанет Йелън и с директора на Националния икономически съвет Брайън Дийз за справяне с проблемите в Silicon Valley Bank и Signature Bank.

"Доволен съм, че постигнаха решение, което защитава работниците, малкия бизнес, данъкоплатците и нашата финансова система", каза той, като увери, че банковите депозити на американците "ще бъдат там, когато имат нужда от тях".

Байдън обеща да потърси отговорност от тези, които са "отговорни за тази бъркотия" и да продължи да настоява за по-строги регулации и по-силен надзор върху по-големите банки, "за да не сме отново в това положение".

Очаква се по-късно днес Байдън да направи изявление, в което да увери сънародниците си в стабилността на банковата система. 89 процента от инвеститорите на фалиралата банка са с незастраховани депозити, което означава, че всеки от тях не може да получи повече от 250 хиляди долара от вложената сума. Основният бизнес на вложителите беше в сферата на стартиращите компании. Ето защо отзвук от фалита има сред стартиращи компании в целия свят.

Фалитът на Signature Bank, която разполагаше с активи за над 110 млрд. долара, стана третият най-голям фалит в американската история след краха на Silicon Valley Bank в петък и на Washington Mutual през 2008 година.

Вчера министерството на финансите, Управлението за федерален резерв и Федералната корпорация за застраховане на депозитите предприеха безпрецедентна стъпка, обещавайки на вложителите в SVB, че от днес ще имат възможност бързо да получат достъп до целите си депозити в банката. Обявени бяха и мерки, които имат за цел да защитят клиентите на банката и същевременно да предотвратят паническо теглене на депозити.

Представител на министерството на финансите все пак заяви, че загубите на банките няма да бъдат понесени от американските данъкоплатци.

Междувременно Goldman Sachs заяви, че "в светлината на неотдавнашния стрес в банковата система" вече не очаква Федералният резерв на Съединените щати да повиши лихвените проценти на срещата си на 22-ри март. 

Голямата американска банка добави, че има "значителна несигурност относно пътя" на повишаване на лихвите след март.

Сега GS прогнозира повишения на федералната фондова лихва с по 25 базисни пункта на заседанията на Фед през май, юни и юли, като прогнозира, че лихвените нива ще достигнат пик между 5,25% и 5,5%.

По-рано инвестиционната банка очакваше, че Федералният резев ще вдигне основните си лихви с 25 базисни пункта и на срещата през март.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата