петък, 17 март 2023 г.

Скопие отхвърли и името "Цар Борис III", българското МВнР реагира с остра позиция

  

Министерството на външните работи следи с нарастващо безпокойство развитията в Северна Македония, свързани с опитите за ограничаване на правото на сдружаване на българите в страната. Това се казва в официална позиция на външното ни ведомство, след като вчера Комисията за употреба на имена на личности в Северна Македония излезе с негативно становище относно използването на името на Иван Михайлов от страна на сдружение Културен център "Иван Михайлов"- Битоля.

Въз основа на това решение, министърът на правосъдието Кренар Лога е подписал решение, с което искането за получаване на одобрение за ползване на името Иван Михайлов е отхвърлено с мотивите, посочени в становището на Комисията.

Същевременно, Централният регистър в Северна Македония съобщи, че е приел решение, с което искането за съгласуване на името от страна на сдружение "Цар Борис III" от Охрид също е отхвърлено.

Ковачевски за взлома в българския център в Скопие, в събитието нямало политически контекст, но явно не е така

"Приетите решения от властите в Северна Македония имат пряко отношение към степента на демократизация в страната. Те влизат в противоречие с поетите от Скопие ангажименти в областта на правата на човека и задължението за осигуряване на равни права и свободи за всички граждани, включително за тези, които се самоопределят като българи", категорични са от МВнР.

През 2009 г. Европейският съд по правата на човека излезе с осъдителна присъда срещу Северна Македония за нарушаване на чл. 11 от ЕКПЧ (право на сдружаване). В решението на съда се посочва, че името на сдружение "Радко" (псевдоним на Иван Михайлов) не може да бъде приемано само по себе си като риск и заплаха за обществения ред.

Според наличната в публичното пространство информация, Централният регистър на Северна Македония е предал за преглед на Министерството на правосъдието приблизително 17 000 неправителствени организации. В законоустановения срок единствено сдружения Културен клуб "Иван Михайлов-Битоля и "цар Борис III" са получили негативни решения относно употребата на избраните от основателите им имена.

"Този факт идва да покаже, че набързо приетите и без обществено обсъждане промени в Закона за сдруженията и фондациите, с възможност за ретроактивно прилагане, са направени с една единствена цел, а именно заличаване от Централния регистър на две организации на българи в Северна Македония", пиша още българските дипломати.

Според МВнР събитията от вчерашния ден за пореден път показват необходимостта от постигане на обективно тълкуване на историческите събития и личности от общата история между България и Северна Македония.

"Именно за тази цел бе създадена Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси. Днес ставаме свидетели как едностранните и тенденциозни тълкувания на историческите събития могат да бъдат използвани като аргумент, въз основа на който властите да взимат решения за ограничаване на основни права и свободи", се казва още в позицията на ведомството и напомнят: 

"Съгласно подписания на 17 юли 2022 г. Протокол от заседание на Съвместната Междуправителствена комисия, създадена на основа на член 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, Северна Македония се е ангажирала да предприема мерки за осигуряване на ефективен достъп до равни права, защита от дискриминация и опазване на културата и идентичността на българската общност в страната. България ще следи за изпълнението на поетите ангажименти".

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата